Çiçekçilerin umudu 'Sevgililer Günü'

Haber Giriş : 12 Şubat 2008 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankaralı çiçekçiler umutlarını, tüm dünyada 14 Şubat'ta kutlanan Sevgililer Günü'ne bağladı. Ankara Çiçekçiler Esnafı Odası Başkanı Emin Çimen, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Sevgililer Günü'nün yaklaşmasına rağmen sektörde beklenen hareketliliğin yaşanmadığını belirtti. Çimen, çiçek satışlarının sektörü zora sokacak kadar düşmesinin nedeninin, hipermarketlerdeki satışlar ve hastanelere çiçek alınmasının yasaklanması olarak gösterdi.

Marketlerde birçok ürününün yanında artık çiçeğin de satıldığına dikkat çeken Çimen ?İnsanlar zaten çok sık almadığı çiçekleri, çiçekçiler yerine marketten zahmetsiz almayı tercih edebiliyor? dedi.

Çimen, hastanelere çiçek alınmasının yasak olmasının ise çiçekçilik sektörünü bitme noktasına getirdiğini ifade etti. Çimen, ?Hastanelerde çiçek yasağı yüzünden yüzde 25'e varan bir kayıp yaşadık. Çiçekçiler Odası olarak bu durumla ilgili Sağlık Bakanlığı'na yasak kalkması yönünde başvuruda bulunmuştuk. Bakanlıktan bize 26 Eylül 2006 tarihinde yasağın kalkacağına dair bir yazı geldi, ancak hala uygulamanın değişmesini bekliyoruz? diye konuştu.

-TÜRKİYE'DE ÇİÇEK İSRAF OLARAK GÖRÜLÜYOR-

Çimen, son zamanlarda cenaze ya da düğün gibi çelenk gönderilen önemli günlerde, özellikle vakıfların uyguladığı bağış yönteminin sektörü sıkıntıya sokan başka bir faktör olduğunu söyledi. Çimen şöyle konuştu:

"Önemli günlerde çiçek yerine şu ya da bu gibi alternatiflerin sunulması, Türkiye'de çiçeğin israf olarak görüldüğünü gösterir. Oysa çiçek, Türkiye'nin dışında hiçbir yerde israf olarak görülmez. Öyle ki Avrupa da insanlar ceplerindeki son parayla, sevdiklerini mutlu etmek için çiçek alıyorlar. Ancak biz de sanıyorum eğitim eksikliğinden, böyle bir alışkanlık yok.?

Tüm bu sebeplerden dolayı, üreticilerin de büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Çimen, ?Öyle ki Türkiye lale soğanı üretiminde zirvedeyken, artık Hollanda'dan ithal etmeye başladık. Çünkü alım gücü azaldıkça üretici çiçek üretmemeye başladı? dedi.

Çimen, çiçekçilerin elinde ?Anneler ve Sevgililer Günü? olmak üzere olmak üzere sadece iki gün kaldığını, bu iki özel günle sektörün ayakta kalmasının ise çok zor olduğunu belirtti.

-SİYASİLER MİTİGLERDE SEÇMENLERİNE KARANFİL ATAMAYACAK-

Çimen, Türkiye'de siyasilerin mitinglerde seçmenlerine karanfil dağıttıklarını, yurt içi ya da yurt dışındaki bürokratik görüşmelerde masalarda, mutlaka çiçeğe yer verildiğine dikkat çekti. Çimen, ?Ancak siyasiler, sektöre destek olmazlarsa artık mitinglerde karanfil dağıtamayacaklar çünkü üreticisi iflas edecek? şeklinde konuştu.

-SEVGİLER GÜNÜ'NDE ATA'YA 1001 ÇİÇEK-

Sevgililer Günü'nün yalnızca sevgililerin hatırlandığı, sevgililerin kutladığı bir gün olmadığını dile getiren Çimen, bu düşünceyle Sevgiler Günü'nde Anıtkabir'i ziyaret edeceklerini ve Atatürk'ün mozolesine 1001 gül bırakacaklarını söyledi.

Çimen, ?Tüm dünya bu günü tüm sevdikleriyle kutlar, her seven insan birbirine hediyesini verir. Biz de bu düşünceden hareketle Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'e sevgimizi göstermek amacıyla, 14 Şubat saat 9:00'da Ankara Çiçekçiler Esnafı Odası olarak 1001 gül götüreceğiz. Böylelikle Atatürk'e sevgilerimizi ve minnetimizi ileteceğiz? dedi.

Eskiden en değerli çiçeğin orkide olduğunu belirten Çimen, Sevgililer Günü'nde dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de gülün ön planda olacağını kaydetti. Çimen, gülün tek, kırmızı ve kırmızının da aşk demek olduğunu ifade ederek, pembe gülün ?gönlüm sende?, sarı gülün ?sıcak sevgi? anlamına geldiğini dile getirdi.

Çiçeğin her türlüsünün sevgiyi anlattığını vurgulayan Çimen, ?Birini sevdiğinizi belli etmenin en iyi yolu çiçektir. Bir arkadaşınızı, annenizi ya da sevgilinizi üzüntü bir anında en çok çiçekle mutlu edersizi. Çünkü çiçeğin dili evrenseldir ve sevgi demektir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber