Anayasa değişikliği Çankaya Köşkü'ne gönderildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2008 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağının kaldırılmasını öngören ve önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda 411 oyla kabul edilen 2 maddelik Anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulmak üzere Çankaya Köşkü'ne gönderildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı incelemek için 15 günlük süresi bulunuyor.

TBMM Genel Kurulunda, 9 Şubat Cumartesi günü yapılan ikinci tur oylamada 411 oyla kabul edilen Kanuna, Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanlığı tarafından ''5735'' sıra sayısı verildi. TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın imzasına dün sunulan değişiklik, bugün onay için Çankaya Köşkü'nü gönderildi. TBMM Başkanı Toptan'ın yoğun programı nedeniyle yasa üzerindeki incelemesini dün bitiremediği için söz konusu düzenleme Köşk'e bugün gönderilebildi.

Anayasa değişikliği, TBMM üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367'nin üzerinde bir oyla kabul edildiği için doğrudan referanduma gitmesi söz konusu değil. Anayasa değişiklik teklifinin 367'nin üzerinde bir oyla kabul edilmesinden sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önünde 3 alternatif bulunuyor. Cumhurbaşkanı Gül, 2 maddelik Anayasa değişikliğini, bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e iade edebilecek, halkoyuna sunabilecek veya onaylayabilecek. AK Parti ve MHP cephesi, Cumhurbaşkanı Gül'ün Anayasa değişikliğini vakit geçirmeden onaylamasını bekliyor. CHP'de de Gül'ün değişikliği onaylayacağı görüşü ağır basıyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün değişiklik teklifi için 15 günlük inceleme süresi bulunuyor. Gül'ün 15 günlük inceleme süresini kullanmadan onaylaması ve değişikliği yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye göndermesi bekleniyor.

Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesinin ardından Yüksek Öğrenim Kanunu'nun Ek 17. maddesindeki değişiklik gündeme gelecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti sözcüleri Ek 17. maddedeki değişiklik konusundaki önerilerine açık olduklarını ifade etmişti. AK Parti ve MHP sözcüleri de iki parti arasındaki mutabakatın devam ettiğini açıklamışlardı.

Anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıklayan CHP, harekete geçmek için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kararını bekliyor. Anayasanın 2'nci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa değişikliğine karşı çıkan CHP'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Anayasa değişikliği teklifini yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye göndermesinin ardından Anayasa Mahkemesi'nde Anayasaya aykırılık ve iptal davası açması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber