Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 26 Eylül 2004 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda değişiklik yapıldı; Adalet Bakanlığı, yasa yararına doğrudan temyiz yoluna başvurabilecek

TBMM Genel Kurulu'nda, Yargıtay'ın iş yükünü azaltmak amacıyla kurulan istinaf mahkemelerinin işleyişine ilişkin hükümler getiren ve bu çerçevede Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda (HUMK) değişiklik öngören yasa tasarısı kabul edildi. Yasa, 15 Nisan 2005'te yürürlüğe girecek.

Genel Kurul'da, geçen yıl 24 maddesi kabul edilen tasarının 7 maddesi tekriri müzakere yoluyla yeniden görüşüldü ve önergelerle değiştirildi.

Değişikliklerle 4 madde tasarı metninden çıkarılırken, bazı parasal sınırlar da yükseltildi.

Yasa ile ilk derece mahkemelerin reddine ilişkin kararların incelenmesi bakımından istinaf yolu getirildi. Bölge adliye mahkemesi başkan ve üyelerinin reddi durumunda verilecek kararların incelenmesi bakımından ise temyiz yolu öngörüldü.

Yasaya göre miktarı bir milyar lirayı geçmeyen mal varlığı davalarına ilişkin kararlara karşı istinaf yoluna gidilemeyecek.

Bölge adliye mahkemelerinin miktar ve değeri 5 milyar lirayı geçmeyen davalarda vereceği kararlar kesin olacak. Yargıtay'ın, temyiz olunan kararı hangi nedenlerle bozacağı yeniden düzenlendi.

Yasada, Adalet Bakanlığı veya doğrudan yargıtay cumhuriyet başsavcılığı'na, "yasa yararına temyiz yoluna başvurabilme" esası getirildi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber