Çocuğunuza verdiğiniz ilaca dikkat edin
Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Onur Kutlu, soğuk algınlığında, reçetesiz ilaçları 3 yaş altı çocuklara vermeden önce mutlaka doktora danışılması gerektiğini bildirdi.
Kutlu, yaptığı yazılı açıklamada, piyasada burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve öksürük gibi soğuk algınlığı belirtilerine yönelik düzinelerce ilaç bulunduğunu, ancak bu ilaçların kolay ulaşılabilir olmasının, her zaman işe yarayacakları ya da güvenli oldukları anlamına gelmediğini kaydetti.
Soğuk algınlığının en iyi ilacının bol bol dinlenme ve bol sıvı almak olduğunu ifade eden Kutlu, ''Soğuk algınlığında reçetesiz satılan ilaçları 3 yaşın altındaki çocuklara vermeden önce mutlaka doktorunuza danışınız'' dedi.
Kutlu, birçok ailenin çocuk hastalandığında reçetesiz öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarına sarıldığını, ancak ağrı kesici ve ateş düşürücüler hariç, bunların işe yaradığına dair mevcut bir kanıt bulunmadığını ifade etti.
Üst solunum yolu açıcılarının da burun tıkanıklığı/şişliği ve salgılarını azaltmak için verildiğini, bu tip ilaçlarla, çok alttaki sorunu gidermekten çok hastalıkta görülen yakınmaları hafifleterek, geçici bir süreyle rahatlama hissi uyandırmanın amaçlandığını belirten Kutlu, ancak yanlış doz ve sıklıkta kullanımın hızlı kalp atışı, huzursuzluk ve uykusuzluk gibi yan etkilere yol açabildiği uyarısında bulundu.
Reçetesiz satılan yaygın ağrı kesicilere de dikkati çeken Kutlu, şunları kaydetti:
''Örneğin aspirin çocuklarda ya da ergenlerde soğuk algınlığı, su çiçeği ya da gripten kaynaklanan ateşte kullanılmamalıdır. Kullanıldığı takdirde Reye Sendromuna (karaciğer ve beyinde tahribat yaratabilecek bir hastalık) neden olabilir.
Çocuğa verilen ilacın prospektüsü kullanmadan önce dikkatlice okunmalı. Kulak ağrısı, 72 saatten uzun süren ateş ya da 3 aydan küçük bebeklerde her türlü ateş, aşırı uyku hali ve huysuzluk ya da mızmızlık, deride kızarıklık, döküntü, hızlı nefes alma ya da zorlukla nefes alma, normale oranla daha az idrara çıkma durumlarında doktora başvurulmalı.''