Vakıflar Yasası görüşmelerine gizlilik kararı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2008 16:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu'nda Vakıflar Yasası'nın görüşmeleri devam ederken MHP'nin önerisi üzerine gizlilik kararı alındı. Genel Kurul salonundan ziyaretçiler, gazeteciler çıkarılırken, sağır dilsiz kavaslar görev yapacak.

Yasanın Cemaat Vakıflarını düzenleyen 16. maddesinin görüşmeleri gizli yapılıyor. Genel Kurul salonundan ziyaretçiler, gazeteciler çıkarılırken, sağır dilsiz kavaslar görev yapacak. Salon duvarına bitişik olan başta basın büroları olmak üzere tüm mekanlar da boşaltıldı.

MHP'NİN GİZLİLİK TEKLİFİ

TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin önergesinin kabul edilmesi üzerine Vakıflar Yasasının 16. maddesinin kapalı oturumda yapılması kararlaştırıldı.

Genel Kurulda, gündemdışı konuşmaların ardından, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmesi için 9 maddesi Meclise geri gönderilen Vakıflar Yasasına geçildi. Yasanın ''amaç ve işlev değişikliği''ni içeren 14. maddesi üzerinde verilen önergeler işleme konuldu.

Önergelerin reddedilmesinin ardından Yasanın ''hayrat taşınmazların tahsisi''ni düzenleyen 16. maddesine geçilirken, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başkanlığı bir önerge sundu. Bunun üzerine Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, birleşime 5 dakika ara verdi.

Aranın ardından birleşimi açan Gürpınar, Vural'ın ''16. maddenin kapalı oturumda görüşülmesi' talebini içeren bir önerge verdiğini belirtti.

Önergede, şu görüşlere yer verildi:

''Sayın Başbakan bu kanunun menfaatleri koruduğunu ifade etmiş, ancak bu menfaatlerin ne olduğunu belirtmemiş veya belirtmekten imtina etmiştir. Vakıflar Yasası hem Anayasamıza hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş anlaşması Lozan'a son verecek niteliktedir. Anayasamıza göre hiçbir faaliyet, milli menfaatler karşısında koruma göremez. Böyle olmasına rağmen kamuoyu ve grubumuz, bu konunun milli menfaatlerimizi haleldar ettiği kanaatindedir. Bu çerçevede düzenlemenin menfaatlerimize uygun olduğuna dair Sayın Başbakanımızın ifadesinin içinin doldurulması, her şeyin daha açıklıkla ortaya konulması gereği açıktır. Bu hususu teminen sayın milletvekillerine menfaatlerimizin korunması konusunda yeterli bilginin verilmesi amacıyla 16. madde için kapalı oturum yapılmasını MHP Grubu adına arz ederiz.''

Vural'ın önergesi, CHP ve AK Parti milletvekillerinin de oylarıyla kabul edildi. Önergenin kabulünün ardından kapalı oturma geçildi. Genel Kurulda, görevli stenograflar dışındakiler salondan çıkarıldı.

TBMM Genel Kurulunda kapalı oturuma geçilmesinden hemen sonra Meclis Televizyonunun canlı yayını kesilirken, basın bürolarının bulunduğu bölümde, Genel Kurul tarafında yer alan gazete ve televizyonların büroları da boşaltıldı. Ayrıca, TBMM kulislerinde bulunan gazeteciler, ziyaretçiler, bürokratlar ve koruma görevlileri de dışarı çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber