İhtilaflı taşıt vergisinde faiz ve ceza yükü kalktı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Şubat 2008 10:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

2004-2007'de bazı araçlarda motorlu taşıtlar vergisi eksik tahsil edildi. Maliye, hatayı düzeltmek için harekete geçti. Eksik tahsil edilen MTV alacaklarından ?ana paranın' ödenmesi halinde, vergi cezası ve faizler silinecek

MALİYE Bakanlığı, 2004-2007 yılları arasında eksik ödenen motorlu taşıtlar vergisine (MTV) ödeme kolaylığı getiriyor. Söz konusu dönemde ödenmeyen MTV'ye ödeme kolaylığı getirilmesine ilişkin düzenleme, ihtilaflı vergi borçlarına ödeme kolaylığı getiren yasa tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında eklendi. Tasarıya verilen önergeyle, 2004-2007 yılları arasında, Maliye Bakanlığı tarafından eksik tahsil edilen MTV alacaklarından, ?ana parasının' haziran ayı sonuna kadar ödenmesi halinde, vergi cezası ve faizlerinin silinmesi getirildi.

MALİYE'YE DAVALAR AÇILDI

BU düzenlemeden Fiat Doblo, Peugeot Partner, Ford Transit Connect, Renault Kangoo ve Volkswagen Caddy gibi hafif ticari araçlar yararlanacak. 2004 yılında MTV'de tarife değişikliğine giden Maliye, tarifelerde yapılan düzenleme ile söz konusu araçlardan MTV'yi eksik tahsil etti. Eksik tahsilat yapıldığı geçen yıl fark edildi. Maliye, 2007 sonunda, 4x2 ve 4x4 olarak nitelendirilen araçlara, geçmiş üç yıllık MTV borcu çıkardı. Araç sahipleri ise bu uygulamaya tepki göstererek, Maliye aleyhinde dava açtı. Tasarıya eklenen yeni düzenleme ile bu kapsamda çıkarılan MTV'nin, gecikme faizi ve cezalarına af getiriliyor. Ancak araç sahiplerinin bu aftan yararlanması için, geçmiş üç yıl için çıkarılan ve eksik ödenen MTV tutarlarının ana para kısımlarını ödemesi gerekiyor. Ayrıca, yine araç sahiplerinin, Maliye aleyhine açtığı davalardan da vazgeçmeleri öngörülüyor.

BORCUN ÜÇTE İKİSİ DÜŞECEK

MALİYE Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, bu kapsamda yapılacak düzenleme, araç sahiplerinin motorlu taşıtlar vergisi borçlarında önemli indirimler sağlayacak. Örneğin, geçmiş üç yıl için 500 YTL'lik MTV borcu bulunan bir araç sahibinin ödeyeceği toplam vergi tutarı, ceza ve faizlerle yaklaşık bin 500 YTL'ye ulaşıyor. Vergi cezası ve faizlerin silinmesiyle birlikte ödenecek tutar ise 500 YTL'ye geriliyor.

Otomotivde 20 bin kişiye istihdam

SANAYİ Bakanı Zafer Çağlayan, istihdam paketinin önümüzdeki günlerde Devlet Bakanı Nazım Ekren tarafından açıklanacağını belirtti. CNBC-e'ye konuşan Çağlayan, SSK primlerindeki 5 puanlık indirimin bu yıl yürürlüğe gireceğini yinelerken, Türk Ticaret Kanunu'nun da önümüzdeki haftalarda Meclis gündemine gelmesinden sonra 1-1.5 ayda yasalaşacağını söyledi. Teşvik sisteminin de bu yıl tamamlanacağını belirten Çağlayan, bu reformların yabancı sermaye girişini artıracağını kaydetti. Çağlayan ?2007 sonunda doğrudan yabancı yatırımlar tahmini 20 milyar dolar. 2008'de aynı rakama ulaşacağımızı düşünüyorum' dedi. Çağlayan, otomotiv, demir-çelik, dayanıklı tüketim, tekstil, turizm sektörlerinin de öncelikli olacağının altını çizdi. Çağlayan, bu yıl gelecek olan 1 milyar Euro'luk otomotiv yatırımının yan sanayiyle birlikte 20 bin istihdam yaratacağını kaydetti. Çağlayan, protestolu senet ve çek sayısının, ekonominin kötü olduğunun göstergesi olarak nitelenmesinin doğru olmadığını belirterek bazı sanayicilere gönderme yaptı.

Artık yasak yere parkedenin aracı çekilemeyecek

İŞÇİLERİ Bakanı Beşir Atalay, sadece park yasağını ihlal ettiği tespit edilen araçların çektirilmemesini ve bu şekilde park etmiş araçların tescil plakasına ceza tutanağı düzenlenmesini istedi. Atalay, park yasağının uygulanmasıyla ilgili yayımladığı genelgede, park yasağını ihlal eden araçların yetkisiz kişi ve kurumlarca kaldırıldığı, çekme işlemi yapılırken araçların zarar gördüğü, çekme ve muhafaza işlemleri için aşırı fiyat talep edildiğini belirtti. İçişleri Bakan Beşir Atalay'ın yayımladığı genelgede, yetkisiz kişi ve kuruluşların araç çekmelerinin ve muhafaza etmelerinin, yol üzeri ve boş alanlarda park yeri oluşturup buralardan ücret almalarının kesinlikle önleneceği, ve bu konularda denetimlerin de artılacağı belirtildi.

HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber