Türk Eczacıları Birliği'nden 'Akılcı çocuk akılcı ilaç kullanır' projesi

Haber Giriş : 14 Şubat 2008 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eczacıları Birliği, Avrupa Birliği desteği ile çocuklara daha akılcı ilaç kullanmalarını öğretmek amacıyla ?Akılcı çocuk akılcı ilaç kullanır? projesi başlattı. Proje ile, bilinçsiz ilaç tüketiminden en fazla etkilenme riski taşıyan, aynı zamanda her türlü öğrenme ve uygulama pratiklerine açık olan ilköğretim öğrencilerinin, akılcı ve bilinçli ilaç tüketimi konusunda eğitilmeleri ve özümseyecekleri bilgilerle donatılmaları hedefleniyor.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak yaptığı açıklamada, bilinçli ilaç kullanımı konusunda kişilerin çocukluk dönemlerinden başlayarak eğitilmesinin, çok daha etkin bir ilaç kullanım davranışı gösterilmesine neden olacağını belirtti. Bu davranış değişikliğinin, hem genel toplum sağlığı açısından, hem de kamunun ekonomik yararı açısından oldukça etkili bir unsur olduğunu kaydeden Çolak, ?Ayrıca, en fazla risk taşıyan ilköğretim öğrencilerinin akılcı ve bilinçli ilaç kullanımı konusunda farkındalık yaratılarak bilgilenmesini sağlamak, bu öğrencilerin sağlık alanındaki tüketici pozisyonlarının sağlamlaştırılmasına ve bilinçli bir tüketici olmalarına katkıda bulunacaktır? dedi.

Çolak projenin 9-12 yaş çocuklar arasında ve Ankara, Yozgat, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale ve Çorum'da seçilmiş ilköğretim okullarında 4, 5 ve 6'ıncı sınıflarında okuyan 3 bin öğrenciyle gerçekleştirileceğini belirtti. Projede kolay anlaşılabilir ve öğrenme sürecini eğlenceli bir hale sokacak karikatürlerle desteklenmiş, akılcı ilaç kullanım rehberleri hazırlayarak bunları, ilköğretim öğrencilerine dağıtacaklarını kaydeden TEB Başkanı Çolak, akılcı ve bilinçli ilaç tüketimini konu alan bir tiyatro oyununu en az 20 kere sahneleyerek bu konuda farkındalık yaratabilmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

-BİLİNÇSİZ İLAÇ TÜKETİMİNİN TÜRKİYE'YE MALİYETİ YAKLAŞIK 1 MİLYAR DOLAR-

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, akılcı olmayan ilaç kullanımının yarattığı yıllık maliyetin Türkiye için yaklaşık 1 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini belirterek, ?Bu maliyetin en aza indirilmesi, doğrudan ilaç geri ödeme kurumlarını da etkileyecektir. Akılcı ilaç kullanımı, bu dolaylı maliyetlerin düşürülmesi bakımından da etkili bir stratejidir. Dolayısıyla bu proje ulusal ilaç politikaları belirlenirken akılcı ilaç kullanımının öznelerini genişletmek, sorunun sadece hekimlerin reçeteleme alışkanlıkları değil, aynı zamanda tüketicilerin ilaç tüketim davranışı kalıplarını da değiştirmek olarak görülmesini sağlayacaktır? dedi.(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber