Özelleştirme mağdurları devlete dönüyor.

Haber Giriş : 27 Eylül 2004 17:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme uygulamaları nedeniyle işsiz kalanlar, geçici personel statüsü ile yeniden devlette çalışmaya başlayacak.

Bütçe ile ilgisi olmayan hükümleri, Bütçe dışına çıkaran ve geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Kanun ile yeniden kamuya dönme hakkı verilen özelleştirme mağdurları, uygulama için şimdi de Bakanlar Kurulu Kararlarının çıkmasını bekliyor.

İlk Kararname ile özelleştirme sonucu işsiz kalanlar ve bundan sonra işsiz kalacakların yeniden kamuda görev almalarına ilişkin esas ve usuller düzenlenecek.

Hazırlanan Kararname taslağına göre, 1992 yılı başından itibaren özelleştirme uygulamaları sonucu işsiz kalanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4-C maddesi uyarınca, kamuda geçici personel statüsünde istihdam edilecek.

Bu durumda olan ve halen herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan maaş almayanlar, ilgili Kararnamenin yayımı tarihinden sonraki 60 gün içinde tekrar devlette çalışmak için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na başvuruda bulunacak.

Bundan sonraki özelleştirmeler neticesinde işsiz kalacaklar için ise kendileri ya da çalıştıkları kuruluşlar, bu başvuruyu yapacak. Bu durumdaki kişiler için de 1 ay içinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na müracaat edilecek. Söz konusu başvurular, hemen Devlet Personel Başkanlığı'na iletilecek ve özelleştirme ile birlikte 6 ay içinde işini kaybeden bu kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi sağlanacak.

Bakanlar Kurulu'nca yayımlanacak 2. kararnamede ise kamuda çalıştırılacak geçici personel sayısı belirlenecek. Daha sonraki yıllarda da, Bütçe Kanunları ile kamuda kaç adet geçici personel istihdam edilebileceği belirlenerek, geçici personel sayısına sınır getirilecek.

Özelleştirme mağdurlarına öğrenim derecesine göre maaş bağlanacak. Yükseköğretim mezunlarına brüt 591 milyon 930 milyon lira, lise mezunlarına 555 milyon 18 bin 750 lira, ilköğretim mezunlarına ise 517 milyon 953 bin 150 lira maaş verilecek. Geçici personel statüsünde istihdam edilecek özelleştirme mağdurları, daha çok okullar, mahkemeler ve sağlık kuruluşlarında çalıştırılacak.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber