TAEK'te maaş uçurumu

Haber Giriş : 28 Eylül 2004 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda sözleşmeli personel 2.5 milyar lira civarında maaş alırken, aynı işi yapan fakat sözleşmeye alınmayan personelin 600 milyon lira civarında maaş alması tepki çekiyor.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda (TAEK) sözleşmeli ve sözleşmesiz personel arasında 4 kata yakın maaş farkı bulunuyor. Personel arasındaki maaş adaletsizliğini gidermek için hazırlanan yönetmelik mart ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından imzalanmasına rağmen, kurumda çalışan 85 personele bu iyileştirilme yansıtılmadı. Yönetmelik 10 Ağustos 2004 tarihinde yeniden düzenlenerek Bakan Güler'in onayına sunuldu. Güler'in bu ay imzaladığı yeni yönetmelikle maaş adaletsizliği giderilmediği gibi, adaletsizlik kanuni koruma altına alındı.

TAEK'te çalışan personel arasındaki maaş adaletsizliği mühendisler düzeyinde ikibuçuk kat düzeyindeyken, diğer personel arasında 4 katı da geçiyor. Kurumda kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan personelin 2.5 milyar lira civarında maaş aldığı belirtilerek, benzer bir işi yapan sözleşmeye alınmamış personelin ise 600 milyon lira civarında maaş aldığı ifade edildi. Kurumda çalışan teknik personelin 439'unun kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalıştığı ve yüksek maaş aldığı belirtilirken, teknik hizmetlerde çalışan ve sözleşmeye alınmayan personel sayısının da 85 olduğu ifade edildi.

Mahkemeye gidiyorlar

Yeni yönetmelikle sözleşmeli personel olabilmek için TAEK'te 2 yıl çalışma ve KPDS'den C alma şartı getirildi. Kurum çalışanlarının verdiği bilgiye göre, sözleşmeli olarak çalışan 439 teknik personelden sadece 82'sinin KPDS yabancı dil düzeyleri C ve C'nin üzerinde. 29 Mart 2004 tarihinde yürürlüğe giren bir önceki yönetmelikte ise naklen ve atama yoluyla kuruma gelen teknik personelin eksikliğini kurslarla giderme imkanı getirilmişti. Teknik personelden kurslara katılan 85 kişi yönetmelik değiştiği halde sözleşmeli haklarından yararlandırılmadı ve maaşlarında herhangi bir düzeltme yapılmadı.

Sözleşmeli haklarından yararlandırılmayan 85 personelin idari mahkemeye dava açacağı öğrenildi.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber