Sınav holding büyüyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Şubat 2008 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretimden üniversiteye kadar çeşitli eğitim kademelerinde yoğun olarak uygulanan sınavlar, sektörünü de büyütüyor. Özel dershaneler ve kurslar dışında, son yıllarda ?özel ders verenler? de sınav sektörüne katıldı.

İlköğretimden üniversiteye kadar çeşitli eğitim kademelerinde yoğun olarak uygulanan sınavlar, sektörünü de büyütüyor. Özel dershaneler ve kurslar dışında, son yıllarda ?özel ders verenler? de sınav sektörüne katıldı. Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde, gazetelere her gün yüzlerce ilan veriliyor, bakkal ve marketlere ?özel ders verenler? panoları asılıyor.

Özel derslerin saat ücretleri de 50 ila 250 YTL arasında değişiyor. Henüz Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi sınavı yapılmamasına rağmen Seviye Belirleme Sınavlarına (SBS) hazırlık da özel ders kervanına katıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan'ın, ?Sistemi değiştirdik. Yeni sistemde öğrenci dershaneye ihtiyaç duymayacak. Bütün bilgileri okulda alacak? demesine rağmen, sınav sektörü büyüyerek yoluna devam ediyor.

ÇÖZMEK ÇOK ZOR

Özel ders verenleri de, özel ders alanları da bu işten caydırmanın imkansız olduğunu belirten Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi kurucusu Nazmi Arıkan, ?Özel ders verenler elbette kayıtdışı çalıışyor. Ne alıp verdiklerini kimse bilmiyor. İki kişinin arasında geçen bir sözleşme. Ama asıl sorun kaçak dershanelerdir? dedi.

Özel ders konusunun çok eskilere dayandığını da ifade eden Arıkan, ?Sınavlar olduğu sürece bunun önüne geçilmez. Kimse de engelleyemez. Ama Milli Eğitim Bakanlığı istese korsan dershaneleri engeller. Üstelik de en çok korsan dershane Ankara'da bulunuyor? şeklinde konuştu.

50 BİN YTL HARCANIYOR

Sınav sektörünün ülkemizin en büyük sektörlerinden birisi olduğunu bildiren Eğitim Sen Genel Başkanı Aladdin Dinçer, ?Bu sektöre bir yıl içerisinde 4 ila 5 milyar YTL para harcanıyor. Bu harcamaya, kayıtdışı olduğu için, özel ders giderleri dahil değil? dedi.

Bir velinin çocuğuna, ilköğretimden üniversite bitirene kadar 17 yıl içerisinde 50 bin YTL para harcadığını ifade eden Dinçer, ?Bu harcama devlet okullarında alınan eğitim içindir. Bu harcamanın büyük bir kısmı özel dershane ve sınavlara hazırlık kurslarına gitmektedir? şeklinde konuştu.

Özel ders verenlerin büyük çoğunluğunu emekli öğretmenlerin oluşturduğunu da söyleyen Eğitim Sen Başkanı Dinçer, çalışan öğretmenlerle, iyi üniversitelerde okuyan veya mezun olanların da özel ders verdiğini belirtti. Dinçer, ?Sınav sektörü dershaneler, etüt merkezleri, hafta sonu yetiştirme kursları, hafta içi yetiştirme kursları ve özel derslerle yoluna tam gaz devam ediyor? dedi.

ZENGİN SEMTLERDE YAYGIN

Özel ders imkanından daha çok Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy ilçesindeki zengin semtlerde oturan ailelerin çocuklarının yararlandığını belirten Uğur Dershanesi Aksaray Müdürü Şahin Üngör,?Çünkü özel ders pahalıdır? dedi.

Üngör, özel derslerin yoğun olarak, fen gurubu dersleri olan fizik-kimya, Türkçe, matematik ve yabancı dil deslerinden alındığını söyledi. Üngör, ?Elbette ÖSS, OKS ve SBS gibi sınavlara hazırlık için alınan özel dersleri de buna eklemek gerekiyor? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber