Norveç: Evet 100 bin işçiye ihtiyacımız var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Şubat 2008 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

manşetlere çıkan 'Norveç'in 100 bin işçiye ihtiyacı var' ilişkin haberlerine Cihan mikrofonu aracığı ile açıklık getirdi. Solberg, 100 bin işçinin "acil ihtiyaç" olarak algılanmaması gerektiğini, bunun orta ve uzun vadede ihtiyaçları olduğunu söyledi.

İşçi Piyasası Genel Müdürü Solberg, Çalışma Bakanı Bjarne Hakon Hanssen'in Türkiye'ye, Türkiye üzerinden Norveç'e iltica eden kişileri görüşmek için gittiğini ancak gündeme işçi alımının da geldiğini belirtti. Son 10 yıldır vasıflı işçi açıklarını kapatmak için uğraş verdiklerini anlatan Solberg, "Norveç Parlementosuna bu konuda bir öneri sunuyoruz. Vasıflı işçiye ihtiyacımız olduğunu belirtiyor ve bu sebepten dolayı göç yasalarında nasıl kolaylıklar sağlayabileceğimiz konusunda öneride bulunuyoruz." dedi. Türkiye'den yapılacak işçi alımının tamamen işveren ile işçi arasında olacağını vurgulayan Solberg, "Devlet olarak yapacağımız tek şey yasalarda bazı esneklikler sağlamaya çalışmak. Bunun dışındaki her şey Norveçli işveren ile Türkiye'den gelecek işçi arasındaki anlaşmaya bağlı." ifadelerini kullandı.

İŞVERENLERE TÜRKİYE'Yİ ÖNERİYORUZ

İşçi Piyasası Genel Müdürü Solberg, Oslo'nun özellikle Türkiye'yi seçmediğini sadece işverenlere Türkiye'yi önerdiklerini anlattı. Solberg, "Biz özellikle Türkiye'yi seçmiyoruz. İşverenlerimize Türkiye'yi öneriyoruz sadece. Ama tercih yine işverenlerin. Biz devlet olarak sadece öneride bulunuruz. Tercih işverenlerin. Bizim önem verdiğimiz şey, hangi ülkeden geldiği değil, gelecek işçilerin vasıflı işçi olması." dedi. Hangi sektörde açık olduğuna net cevap veremeyeceklerini belirten Norveçli yetkili, "Şu sektöre şu kadar açık var gibi bir rakamsal açıklama yapmam çok zor. Bu, sektörün talepleri doğrultusunda belli olacak bir durum." şeklinde konuştu.

100 BİN İŞÇİ ORTA VE UZUN VADEDEKİ İHTİYACIMIZ

Cihan muhabirinin "100 bin işçi ihtiyacı var" şeklinde haberleri hatırlatması üzerine Solberg, "Sayılar hakkında her zaman farklı görüşler olmuştur. Ortaya çıkmış bu sayı, acil ihtiyacımız olan bir rakam gibi algılanmamalı. Orta ve uzun vadedeki ihtiyacımız olan rakam olarak düşünülmeli." şeklinde cevap verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber