Üstün zekalılar artık ihmal edilmeyecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Şubat 2008 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da 2005 yılı itibari ile üstün zekalı ve yetenekli çocuklar derneği kuruldu. Toplumda göz ardı edilen beceri ve zekâda üstün olan çocukların önemi hakkında toplum bilincini oluşturmak ve çocuklarımızın keşfi ile onların hak ettiği eğitimi almasını sağlayarak aklı hür, vicdanı hür ve irfanı hür bir şekilde yetişmesini sağlamak, alanda hizmet vermek amacı ile hizmete açılan dernek başkanı Tekin başer yaptığı açıklamada "Üstün zekalı çocukların en önemli özelliği, öğrenme hızlarıdır. Bu tür çocuklar, diğerlerine göre daha erken yaşta konuşma, okuma ve yazmayı öğrenirler. Doymak bilmez meraklarıyla sürekli yeni şeyler öğrenme azmi taşırlar. Eğer anne ve babaları, öğretmenleri ve arkadaşları, bu çocuklara gerekli ilgiyi gösterir, sabırla onları dinler ve motive ederlerse, ruhi krizlere düşmeden kendilerinden beklenen performansı gösterirler. Aksi takdirde ilgisizlik, hor görülme ve baskı gibi sebepler yüzünden yetenekleri körelir." dedi.

Her 100 çocuktan en az ikisinin üstün zeka ve yeteneklere sahip olduğunu belirten Başer, üstün zekalı ve yetenekli çocukların belirgin özelliklerini şu şekilde sıraladı:

? Oldukça fazla meraklıdır.
? Sorunun ayrıntılarını tartışır.
? Sorular sorar.
? Grubun çok ötesindedir.
? Anlam çıkarır.
? Keskin gözlem yapar.
? Projeler oluşturur.
? Alışılmamış tuhaf fikirleri vardır.
? Öğrenmeden hoşlanır.
? İsabetli tahminlerde bulunur.
? Öğrenirken eleştireldir.
? Verilenleri alırken coşkulu ve gergindir.
? Verilenleri zaten bilmektedir.
? Karmaşık ve giriftlik olan onu coşkulandırır.
? Büyükleri ve yetişkinleri arkadaş olarak seçer.
? Bilgiyi değiştirip uygular.
? Erken yaşta konuşma
? Gelişmiş kelime haznesi

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Yönetmeliği'nde engelliler grubu içinde üstün zekalı ve yetenekli çocukların zihinsel durumlara göre yapılan sınıflandırılma da yer aldığını belirten Başer "...'Üstün zekalı ve yetenekli bireyler? özel eğitime ihtiyaç duyan gruplar arasında,özel eğitim imkanlarından en alt seviyede faydalanmaktadırlar. Zira ülkemizde eğitim müfredatı normal zekaya ve yeteneğe sahip olan bireylere uygun hazırlanmıştır. Ülkemizde yapılan yeni çalışmalarla alt zeka düzeyine sahip engelliler, tanıları konulduğu andan itibaren özel eğitim imkanlarından faydalanarak sosyal haklarını geliştirerek kullanabilmektedirler. İmkanları yeterli olmayan ve özel eğitim gerektiren üstün zekalı ve yetenekli bireyler devam eden süreçte kapasitelerinin altında eğitim almakta, yetenek ve zihinsel becerilerini kullanamamaktadırlar. Bu sebeple üstün zekalı ve yetenekli çocuklardan bir tanesinin bile uygun eğitim kapsamı dışında kalması hem ülkemiz hem de insanlık için büyük kayıp olmaktadır. Oysaki bu çocukların eğitimi gelişmiş ülkelerde olduğu gibi eğitim programlarının değişik yetenek düzeylerine ve alanlarına cevap verecek nitelikte, çeşitlilikte ve esneklikte oluşturulan özel eğitimlerden faydalanılarak yapılmalıdır." dedi.

Başer, ailelerin ve çocukların anlayış ve saygı çerçevesi içersinde daha çok birbirleri ile vakit geçirmelerinin sağlanması ve akademik personelin bir araya gelerek alanda ki çalışmaların hızlanması amacıyla; önümüzde bulunan aylarda, Üstün zekalı ve yetenekli çocuklar kongresi, Satranç turnuvası, Resim yarışması, Fotoğraf yarışması, Uçurtma yapım dersleri ve Festival düzenleyeceklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber