Sendikalar Bakanı yalancılıkla suçladı

Haber Giriş : 28 Eylül 2004 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık iki buçuk milyon memurun mali ve sosyal haklarının belirleneceği üçüncü görüşme hükümetle sendikalar arasında gerçekleştiriliyor. Toplantı öncesinde açıklama yapan memur sendikalarını temsil eden konfederasyon başkanları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'i yalan söylemekle suçladı. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise ?Önerilen zammı kabul etmeyeceğiz, bedeli de siyasiler belirleyecek? diye konuştu.

Görüşmeye, Kamu İşveren Kurulu'nun başkanı olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ile 7'i Türkiye Kamu Sen'e, 3'ü KESK'e ve 1'i de Memur-Sen'e bağlı toplam 11 sendikasının genel başkanı katılıyor.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, siyasi iradenin tutumu nedeniyle toplu görüşmelerin gerginlikle başlayacağını kaydetti. Kamu çalışanlarının taleplerinin abartılarak kamuoyuna yansıtıldığını ileri süren Akyıldız, kamu çalışanlarının ne 72 katrilyon lira ne de yüzde 163 zam istediğini söyledi.

Siyasi iradenin memurlara yüzde 4 artı yüzde 4 zam vermek istediğini savunan Akyıldız, bunun en düşük memur maaşında 20 milyon liralık artış anlamına geldiğini kaydetti. Böyle bir zammı kabul etmeyeceklerini belirten Akyıldız, toplu görüşme masasına itibar edilmesini istedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da, görüşmelerden umutlu olduklarını, 30 Eylül'e kadar da bu umutlarını koruyacaklarını söyledi. İsteklerinin memura ayrılan bütçenin geçen yıla göre yüzde 48 artırılması olduğunu savunan Aksu, çok makul isteklerde bulunduklarını söyledi.

?DEMOKRATİK AÇILIMLAR SAĞLANMALI'

KESK Genel Başkanı Evren ise IMF heyetinin, Hazine ve Maliye yetkilileri ile görüşmelerini sürdürdüğü bir dönemde zam konusunda çok fazla bir beklentilerinin olmadığını ifade ederek, en azından demokratik açılımların sağlanmasını beklediklerini, ancak bu konuda da çok ümitli olmadıklarını belirtti.

HÜKÜMETTEN YÜZDE 5+5 ALTERNATİFİ

Toplu görüşmelerin üçüncü turunda hükümetle yeniden masaya oturan memurlar için ekonomi yönetimi alternatif oranlar hazırladı. NTV'nin edindiği bilgilere göre, alternatifler arasında ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için de yüzde 5 olmak üzere toplam yüzde 10'luk artış var.

Maksimum yüzde 10'luk zammın getireceği yük ise 2.5 katrilyon lira. hükümetin program dahilinde önerdiği 4+4, yani toplam yüzde 8'lik artışa göre ek maliyeti ise 500 trilyon lira. Ancak tüm bu hesaplamalara rağmen yetkililer, yüzde 8'lik artışta ısrar ediyor. Düşük maaşa yüksek, yüksek maaşa düşük miktarda seyyanen yapılabilecek zammın mümkün olabileceği bunun da yüzde 8'lik artışa denk şekilde yapılabileceği belirtiliyor.

Tarafların 30 Eylül'e kadar anlaşma sağlayamaması halinde Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber