Görüntüleme merkezlerinde SUT sıkıntısı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Şubat 2008 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MERİÇ TAFOLAR Ankara

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 1 Ocak'ta yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) görüntüleme merkezlerine yönelik düzenlemelerinin, hastaların merkez seçme özgürlüklerini elinden aldığı belirtildi. SUT'un hasta hakları açısından yarattığı sakıncalar merkez sahiplerinin de tepkilerine neden oldu.

Daha önce üniversite hastanelerine sevklerde yaşanılan zorluklarla gündeme gelen SUT'un yürürlüge girmesiyle SGK ile sözleşmeli 450 görüntüleme merkezinin sözleşmesi feshedilirken, hastanelerin tek tek açtığı ihalelerde en düşük teklifi veren merkezler, ihalesini kazandığı hastanenin tüm görüntüleme işlemlerini yerine getirmekle yükümlü olacak.

'Hizmet kalitesi azalır'

Bu durumun rekabeti ortadan kaldıracağını ve hizmet kalitesini azaltacağını ifade eden Özel Görüntüleme ve Tanı Merkezleri Derneği Başkanı Hüseyin Avni Bölükbaşı, tebliğe ilişkin değişiklik önerilerini SGK'ya ilettiklerini belirtti.

Açık MR Görüntüleme Merkezi'nin sahibi Özlem Güneş ise, SUT ile birlikte, hastaların merkez ve hekim seçme özgürlüklerinin yok sayılarak hastaların mağdur edildiğini ifade etti.

Güneş, "Etlik'teki bir hastanenin ihalesini Etimesgut'ta bir görüntüleme merkezi aldığı takdirde, tüm hastaların bu merkeze gitmesi gerekiyor. Servis araçlarının hastaları biriktirerek, randevu saatlerini hiçe sayarak bekletilmesi ilkel bir görüntü veriyor" dedi. Güneş, "İstanbul'un Avrupa yakasında oturan bir hastanın, bu yakaya gitmeye mecbur bırakılması hasta haklarını ihlal etmektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber