Çalıntı arabalar, Emniyet'in bahçesine sığmadı!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2008 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valisi Muammer Güler, otomobil hırsızlığına yönelik "Kartopu" adıyla düzenlenen operasyonda 4 bin adet sahte ruhsat ile sahte plaka yapımında kullanılan mühür basma makinesi ve çok sayıda plaka ele geçirildiğini bildirdi.

Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, asayişten sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ogün Toprak ve Asayiş Şube Müdürü Mustafa Köse ile yaptığı basın toplantısında, bir suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda, çeşitli marka ve modellerde 60'ı lüks toplam 105 çalıntı ve "change araç" ele geçirildiğini vurguladı.

Konuya ilişkin incelemenin sürdürüldüğünü anlatan Vali Güler, incelemeler sonucunda ele geçirilen araçların sayısının artacağının tahmin edildiğini dile getirdi.

Güler, operasyonda 8 adet ruhsatsız tabanca, 197 adet fişek, 18 bilgisayar kasası, 15 dizüstü bilgisayar, 3 adet taşınabilir hard disk, 15 çalıntı oto teybi, 3 adet oto beyni, 61 cep telefonu, çeşitli kişiler adına kayıtlı 80 sim kart, 56 çift plaka, 48 ruhsat, sahte plaka, belge ve evrak yapımında kullanılan 47 adet mühür ve kaşe, 1 elektronik daktilo, metal yüzeye numara işlemekte kullanılan 47 adet numaratör, 198 adet sahte TCK hologramı, 135 adet sahte 50 YTL, 11 sahte sürücü belgesi, 30 sahte nüfus cüzdanı, 708 adet çeşitli araçlara ait trafik evrakı, 42 noter belgesi, 12 araç fatura koçanı, 13 oto kontak anahtarı, 1 adet 5 bin YTL tutarında senet ile 3 adet 95 bin 900 YTL tutarında hamiline çek ve 1 adet boş çek, sahte plaka yapımında kullanılan bir mühür basma makinesi ile 4 bin adet sahte ruhsatın ele geçirildiğini açıkladı.

Hırsızlık olaylarına ilişkin tavsiyelerde de bulunan Güler, kı sa süreli araçtan ayrılma durumlarında bagajdan bir şey alma, adres sorma gibi durumlarda kesinlikle kontak anahtarının araç üzerinde bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Güler, hastane, alışveriş merkezleri, spor müsabaka salonları gibi halkın yoğun bulunduğu yerlerde de yankesiciliğe karşı araç anahtarlarının güvenli ceplerde bulundurulması gerektiğini ifade ederek, araçların çalınan anahtarla rahatlıkla çalınabildiğine dikkati çekti.

Otomobilden indikten sonra kapı ve camların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Güler, araçtan ayrılırken değerli eşyanın araçta bırakılmaması gerektiğini ifade ederek, otomobilden hırsızlık amacıyla araca giren hırsızların kontak anahtarlarını araçta bulmaları halinde aracı da çalabildiklerini söyledi. Güler, "Lüks araçların büyük çoğunluğu zaten üzerinde kontak anahtarı olduğ u halde çalınmaktadır" diye konuştu.

Otoparklara araç bırakılırken teslim fişi alınmasını isteyen Güler, aracı teslim alan kişinin de otoparkta çalıştığından emin olunması gerektiğini vurguladı. Güler, araçların anahtarının, iş yerinde herkesin kolayca ulaşabileceği yerlerde muhafaza edilmemesi gerektiğini anlatarak, oto tamir servislerine araç bırakılırken teslim fişi alınması, araç satın alınırken tescil kaydının kontrol edilmesi, satın alınan kişiden yedek anahtarının mutlaka istenmesi, ayrıca araç şasi numaralarının yazılı olduğu kısımlar kontrol edilerek, change olayına karşı önlem alınması gerektiğini dile getirdi.

Oto yıkamaya bırakılan aracın anahtarının da iyi muhafaza edildiğinden emin olunmasını isteyen Güler, araçta pedal kilidi ve alarm bulundurmanın hırsızlar için caydırıcı olacağını ifade etti. Güler, hırsızlık olaylarının önlenmesinde, anahtar tanıma sistemi olan immobilizerin faydası bulunduğunu da belirterek, bu sistemin bulunmadığı araçlar için gizli kontak taktırılmasının çalınmayı önleyecek tedbirlerden biri olduğunu söyledi.

Güler, ehliyet ve ruhsatların araçta ve dışarıdan görünecek biçimde bırakılmamasının da önemine değinerek, hırsızlık olaylarının önüne geçmek için vatandaşların da gerekli tedbirleri alarak kendilerine yardımcı olması gerektiğinin altını çizdi.

1 Ocak-20 Şubat 2007 tarihleri arasında İstanbul'da 1791 aracın çalındığını kaydeden Güler, 1 Ocak-20 Şubat 2008 tarihleri arasında ise 1142 oto çalındığını ve bir önceki yıla göre genel olarak oto hı rsızlık olaylarında yüzde 36 oranında düşüş kaydedildiğini vurguladı. Güler, "Arkadaşlarımızın bu konudaki çabaları sürmektedir. İl emniyet müdürümüz başta olmak üzere tüm görevli arkadaşlarımı zı kutluyorum" dedi.

Operasyonun devam edeceğini belirten Güler, önemli bir suç şebekesinin çökertildiğini, daha çok sayıda aracın yakalanabileceğini ifade etti.

Vali Güler, gazetecilerin olaya adı karışan kamu görevlilerine ilişkin soruları üzerine, gözaltına alınanlar arasında tescil şubelerinde ve maliye biriminde görevli olanların da bulunduğunu ifade ederek, "Bunlarla ilgili her türlü inceleme sürdürülüyor" dedi.

Güler, "Bu işleri yapan kim ve hangi görevde olursa olsun, polisin bununla ilgili incelemesi ile gerekli adli, idari, disiplin işlemlerinin yapılacağından herkesin emin olmasını istediğini" belirterek, bu tip olayları ortaya çıkaranların da yine görevli polisler olduğunu ifade etti. Güler, "6 kamu personeli ile ilgili şu anda inceleme sürdürülüyor. Tabii ki olaya hangi aşamada etki ettikleri, ne kadarlık bir bölümünde bu suçun işlenmesinde yardımcı oldukları konusu adli ve idari işlem ve disiplin işlemleri sonunda belli olacaktır. Bu, organize bir suç şebekesidir. 52 kişi gözaltına alınmıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber