İşçi Alımlarında Hangi Sınav Sonuçları Geçerlidir?

Devlet tarafından bugüne kadar memurluk için DMS, KMS ve son olarak KPSS; işçilik için ise DİS sınavları yapılmıştır. Ancak, 2004 yılında memur ve işçi sınavları birleştirilmiştir. Diğer taraftan, sitemize sık sık daha önce yapılan 2000-DİS sınav sonuçları ile 2003 KPSS sınav sonuçlarının niçin geçerli olmadığı yönünde sorular gelmektedir. Sitemiz uzmanlarının hazırladığı cevabı okumak için tıklayın.

Haber Giriş : 29 Eylül 2004 22:55, Son Güncelleme : 16 Eylül 2020 02:29

Devletin işçi kadrolarına yapılacak atamalarda uyulacak mevzuat, "Kamu kurum ve kuruluşlarının daimi kadrolarına ilk defa işçi olarak alınacaklar hakkında uygulanacak sınav yönetmeliği"dir.

Bu yönetmelikte 2002 yılında değişiklik yapılmış ve "Sınav sonuçları bir sonraki merkezi sınav sonuçlarının Kuruma bildirildiği tarihe kadar geçerlidir." hükmü getirilmiştir. Bu hüküm sayesinde 2000 DİS sınav sonuçları 2004 yılı başlarında dahi geçerli olabilmiştir. Ancak, yeni bir sınav yapılması ile beraber 2000-DİS sınav sonucu maddenin bu hükmü nedeniyle geçerliliğini yitirmiştir.

Diğer yandan, yukarıdayer verdiğimiz yönetmelik hükümleri gereğince işçilik kadrolarına yapılacak atamalarda temel olarak işçiler için yapılan sınav sonuçlarının geçerli olması gerekmektedir. Ancak, 2002 yılında bazı işçi kadrolarına yapılan atamalarda o sırada 2000-DİS sınav sonuçlarından yeterli aday çıkmaması nedeniyle yeni bir düzenleme yapılmıştır. Yapılan bu düzenlemede "Daimi işçi kadrosu için yapılan merkezi sınavı kazananlar arasından karşılanamayan işgücü talepleri, kamu personeli için yapılan merkezi sınava katılan ve başarılı olanlar arasından bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde karşılanabilir." hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm sayesinde 2002, 2003 ve 2004 yılı başlarında işçi kadrolarının 2000 -DİS ile karşılanamayan kısmı memurlar için yapılan KPSS'den karşılanmıştır.

Ancak, 2004 yılında yapılan KPSS ile yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde eski sonuçların geçerliliği kalmamıştır.

Bu nedenle, işçi kadrolarına yapılan atamalarda hem 2000 DİS hem de 2004-KPSS öncesindeki tüm KPSS sonuçları geçerli olarak değerlendirilememektedir.


KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ DAİMİ KADROLARINA İLK DEFA İŞÇİ OLARAK ALINACAKLAR HAKKINDA UYGULANACAK SINAV YÖNETMELİĞİ

MEVZUAT HÜKÜMLERİ

Ek Madde 1-(İlave: 02/02/1999 ? 99/12378 BKK, Değişik: 04/06/2002 ? 2002/4613 BKK.)
Bu Yönetmelik kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına daimi işçi olarak alınacaklarda, kamu personeli için yaptırılan merkezi sınavla aynı veya farklı tarihlerde ve en fazla yılda bir, en geç dört yılda bir olmak üzere Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün koordinatörlüğünde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına yaptırılacak merkezi yazılı sınava katılarak başarılı olduklarına dair belgeye sahip olmaları şartı aranır. Merkezi sınava Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğüne iş için başvurmuş olanlar katılabilir. Sınav sonuçları bir sonraki merkezi sınav sonuçlarının Kuruma bildirildiği tarihe kadar geçerlidir. Merkezi sınavda başarılı olmak daimi işçi kadrosuna alınmada tek başına bir hak teşkil etmez.

(Değişik: 04/06/2002 ? 2002/4613 BKK.)
Kamu kurum ve kuruluşlarının yürürlükteki mevzuata uygun olarak atama iznini almalarını müteakip, daimi kadrolarına ilk defa alacakları işçilerin sayı ve niteliklerini Türkiye İş Kurumuna bildirmeleri üzerine Kurum, başvuruları talebe uygun olanlar arasından başarı sırasına göre talep miktarının iki katına kadar adayın isimlerini ve adreslerini içeren listeyi, sınava çağrılmaları için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gönderir. İlgili kamu kurum ve kuruluşu, sınavda başarılı olup, atamaları yapılanlar ve yapılmayanlar ile başarısız olanların listesini Kuruma iletir.

(İlave: 04/06/2002 ? 2002/4613 BKK.) Yeterli sayıda gönderme yapılmış işgücü ihtiyacı için ikinci kez gönderme yapılması istenemez ve yeniden işgücü talebinde bulunulamaz.

Merkezi sınav ile ilgili usul ve esaslar Devlet Personel Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından müştereken belirlenir.

Yönetmeliğin bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz.

Ek Madde 5- (İlave: 04/06/2002 ? 2002/4613 BKK.)
Daimi işçi kadrosu için yapılan merkezi sınavı kazananlar arasından karşılanamayan işgücü talepleri, kamu personeli için yapılan merkezi sınava katılan ve başarılı olanlar arasından bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde karşılanabilir.

Doktor ve diş hekimi talepleri için sınav şartı aranmaz. Bu talepler için Kurumca gönderilenler, daha önce ilan edilen yer, gün ve saatte noter huzurunda çekilecek kur?aya tabi tutulur. Çekilen kur?a ile asil ve yedek adayın belirlemesi yapılır. Kur?ada asil olarak kazananlardan 30 gün içinde işe başlamak için başvuran olmadığı takdirde yedek olarak kazananlardan sırasıyla alım yapılır.

Kurum tarafından gönderilen iş arayan sayısı, daha önce alınmak üzere duyurulmuş olan işçi sayısından az ve/veya bu sayı kadar ise gönderilenler herhangi bir kur?a, sözlü veya mülakata tabi tutulmaksızın işe alınırlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber