Anayasa Mahkemesi 'Yüce Divan'lık dosyaları inceleyecek.

Haber Giriş : 29 Eylül 2004 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nun Yüce Divan'a sevk ettiği Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan hakkındaki dava dosyalarının ön incelemesi bugün yapılacak. Yüksek Mahkeme inceleme sonunda dosyalarda bir eksiklik görmezse duruşma gününü belirleyecek.

Anayasa Mahkemesi, bugün yapacağı toplantıda, Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın Yüce Divan'a sevk dosyalarında herhangi bir eksiklik bulmazsa tensip tutanağı düzenleyecek ve duruşma gününü belirleyecek. Yargılama sürecinde Çakan ve Ersümer ile ilgili TBMM raporu iddianame yerine geçecek.

ÖN RAPOR DAĞITILDI

Divan tarafından görevlendirilen üç raportörün hazırladığı ön rapor, geçen hafta Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Başkanvekili Haşim Kılıç ve üyeler Sacit Adalı, Fulya Kantarcıoğlu, Ertuğrul Ersoy, H. Tülay Tuğcu, Ahmet Akyalçın, Mehmet Eren, Mustafa Yıldırım, Fazıl Sağlam ile Serdar Özgüldür'e dağıtıldı. Yüksek Mahkeme bugün ön raporu değerlendirecek. Toplantıya ön raporu hazırlayan raportörler de katılacak.

SAVCILAR HAZIR

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümlerinin uygulanacağı yargılamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı iddia makamında bulunacak.

Yüce Divan'da savcılık görevini, Cumhuriyet Başsavcısı veya Cumhuriyet Başsavcıvekili yapacak. Cumhuriyet Başsavcı yardımcılarından bir veya birkaçı da Cumhuriyet Başsavcısı veya Başsavcıvekiliyle birlikte duruşmaya iştirak edebiliyor.

Yüce Divan'da yapılacak yargılamalara başsavcı olarak katılması beklenen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, davaya ilişkin bir brifing aldı. Yargıtay Başsavcıvekili Abdurrahman Yalçınkaya başkanlığında 4 uzman savcı, Ok'a bir rapor sundu. Raporda, Ersümer ve Çakan hakkındaki suçlamalara ilişkin teknik bilgilere ve başsavcılığın görüşlerine yer verildi. Raporu hazırlayan Yalçınkaya ve savcılar Ok'a sözlü brifing de verdi. Ok, iddia makamı olarak davaların büyük bölümüne katılacak. Mazereti sebebiyle katılamayacağı duruşmalara ise Başsavcıvekili Abdurrahman Yalçınkaya savcılık görevini yürütecek. Ok ve Yalçınkaya ile birlikte Başsavcı yardımcılarından Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun da duruşmalara katılması bekleniyor.

İLK DURUŞMA SANIKLARIN SORGULARI İLE BAŞLAYACAK

Yüksek Mahkeme'nin bugün yapacağı toplantıda ilk duruşma gününü vereceği tahmin edilirken, davanın ilk duruşmasına sanıkların sorguları ile başlanacak. Usule ilişkin itirazlar olursa bunlar da ilk duruşmada değerlendirilecek.

Yüce Divan'da sanığın sorguya çekilmesi sırasında üyeler ve Cumhuriyet Başsavcısı veya Cumhuriyet Başsavcıvekili, Başkan'ın izni ile sanığa soru sorabiliyor.

Duruşma safahatı, Başkanın uygun göreceği teknik araçlarla kaydolunabiliyor. Bu kayda dayanılarak düzenlenen duruşma tutanaklarının her sayfası Başkan ile tutanağı düzenleyen zabıt kâtibi tarafından imzalanıyor. Bu tutanakların duruşma safahatına uygun olmadığına ilişkin iddialar, Yüce Divan tarafından incelenip karara bağlanıyor. Yüce Divan'da sorgusu yapılmış olan sanığın sonraki oturumlara gelmemesi ve Yüce Divanca da duruşmada hazır bulunmasına gerek görülmemesi hallerinde, duruşmadan vareste tutulma istemi bulunmasa dahi gıyabında duruşmaya devam edilerek kamu davası sonuçlandırılabiliyor. Müdafi her zaman duruşmada hazır bulunabiliyor.

HANGİ MADDELERE GÖRE YARGILANACAKLAR?

Ersümer'in bakanlığı döneminde uyguladığı yanlış ve usulsüz enerji politikaları sebebiyle kamuyu zarara uğrattığı, görevini suiistimal ettiği ve yetkilerini aşıp salahiyetlerini amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı iddia ediliyor. Ersümer, TCK'nın "devlet alım-satımına fesat karıştırma" suçunu düzenleyen 205, "görevi kötüye kullanmak"suçunu düzenleyen 240, "rekabet koşullarını engelleme" hükmünü içeren 366 ve "görevi ihmal" suçunu düzenleyen 230. maddelerine göre yargılanacak.

Çakan da görevini suiistimal ettiği ve yetkilerini aşıp salahiyetlerini amaç dışı kullanarak kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davranıp, devlet alım satımına ve yapımına fesat karıştırarak kamu zararına yol açmakla suçlanıyor. Çakan'ın bu eylemlerine uyan TCK'nın 205 ve 240. maddelerine göre yargılanması bekleniyor.

haberx

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber