Ne olacak bu öğretmen adaylarının hali

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Şubat 2008 20:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı da, YÖK de galiba uyuyor. Uyumasalar bu kadar çok işsiz öğretmen adayı olmazdı. Üniversitelerin öğretmen yetiştiren eğitim fakülteleri sürekli olarak öğretmen adayı mezun ediyor. Ediyor etmesine ama, bu mezunların büyük bir bölümü öğretmen olamıyor. Öylece atama bekliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın da bir öğretmen kapasitesi var. O da kalkıp bütün mezunları öğretmen olarak alamıyor. Almaya kalksa bile, Maliye Bakanlığı kadro izni vermiyor. Bu işler o kadar kolay yürümüyor.

Durum böyle olunca da, öğretmenlik bekleyen gençlerin sayısı 100 binlere ulaşıyor. İşin içinde biraz abartı da olsa, ?100 binlerce öğretmen adayının atama beklediğini? öğretmen sendikaları da ifade ediyor, atama bekleyen gençler de.

Asıl sorun, ?okullarda şu kadar öğretmen açığı var, şu kadar aday atama bekliyor? meselesinde değil. Bence asıl sorun, gerçek ihtiyacın ne olduğunun belirlenmemesinde. Bunu belirleyecek olan devlet kurumları da Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK'tür.

Artık bu iki devlet kurumu el ele vermeliler. Milli Eğitim Bakanlığı, her sene ne kadar yeni öğretmene ihtiyacı olduğunu belirlemeli, YÖK de, buna göre eğitim fakültelerinde kontenjan düzenlemesi yapmalı. Bunun başka çözüm yolu yok.

Bu yapılmazsa, eğitim fakülteleri sürekli olarak öğretmen adayı mezun etmeyi sürdürür. Sürdürür de ne olur? Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ankara Kızılay'daki merkez binası da atama bekleyen gençlerin ?ağlama duvarı? olmaya devam eder. Hem gençlere yazık hem de ?tek istihdam bakanlığı? gibi gözüken Milli Eğitim Bakanlığı'na. Haydi YÖK ve MEB, iş size düşüyor.

Bekir Türkmenoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber