Yasakçı üniversitede başörtüsü gerginliği

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde başörtüsü gerginliği yaşandı. Başörtülü öğrenciler üniversiteye alınmamaya devam edilirken, Eğitimciler Birliği Sendikası 'Eğitim Bir-Sen) yasağın sürdüğü tespitini yaparak, rektör ve dekanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Avukatları ile birlikte Eğitm Fakültesi önüne gelen sendika temsilcileri ile güvenlik görevlileri arasında tartışmalar yaşandı. Başörtülü öğrencilerin güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmaması üzerine büyüyen tartışmalar sendika avukatlarının güvenlik görevlileri ve yasağı sürdürenler hakında tutanak tutmasıyla son buldu.

Eğitim Fakültesi önüne Avukat Levent Çelik, Mazlum-Der yönetim kurulu üyesi Avukat Şakir Çalışkan, Mazlum-Der Bursa Şube Başkanı Ahmet Tilci ve sendika üyeleri ile birlikte gelen Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan şeker, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Numan Şeker, Cumhurbaşkanının başörtüsü ile ilgili yasayı onaylamasının ardından üniversitelerde yasağın kalktığını belirterek, yasağı uygulayan rektörlerin Anayasa hükmünü hiçe sayarak suç işlediklerini kaydetti. Şeker, şöyle konuştu: "Anayasamızda başörtülü öğrencilerin öğrenim göremeyeceklerine ilişkin hiçbir hüküm bulunmamasına ve Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesine rağmen başı kapalı kız öğrencilerin üniversetilerde derslere alınmaması Anayasaya açıkça aykırıdır. Yapılan anayasa değişikliği yasağın kalkması için yeterlidir. Bunun için ayrı bir kanuni düzenlemeye gerek yoktur. Üniversite rektörleri kendilerine bir talimat gelmesini beklemeksizin Anayasa'ya uygun hareket ederek başı örtülü kız öğrencileri üniversitelere almak zorundadırlar."

Eğitim Bir-Sen olarak Anayasa hükmünü hiçe sayarak yasakçı tavrını sürdüren tüm rektörleri noter marifetiyle tespit ettikten sonra mücadelelerini kanuni yoldan sürdüreceklerini belirten Şeker, bu amaçla Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi önüne geldiklerini ifade etti.

Açıklamanın ardından avukatlar ve bir grup başörtülü öğrenci ile birlikte Eğitim Fükültesi giriş kapısına gelen Numan Şeker, kapıdaki güvenlik görevlisine başörtülü öğrecilerin fakülteye girip giremeyeceğini sordu. Bunun üzerine güvenlik görevlileri ile avukat Şakir Çalışkan arasında kısa bir tartışma yaşandı. Güvenlik görevlileri önce avukatın kimliğini görmek istedi. Avukatın kimliğine baktıktan sonra başörtülü öğrencilerin de kimliğini görmek isteyen güvenlik görevlileri kendilerine verilen talimat gereği başörtülü öğrencileri içeri alamayacaklarını söylediler. Bunun üzerine Avukat Şakir Çalışkan, Güvenlik görevlileri ile üniversite yönetimi hakkında tutanak tuttu. Tutanağa başörtülü öğrenciler de imza attı. Sendika yöneticileri fakülte önünden ayrılmasının ardından jandarma ekiplerinin gelerek tutanağa imza atan öğrencilerin kimliklerini aldığı öğrenildi.

"SUÇ İŞLİYORSAK YARGILANIR MEMLEKETİN HAPİSHANELERİNDE YATARIZ"

Konu hakkında gazetecilere açıklama yapan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, gerekirse yargılanıp hapiste yatabileceğini söyledi.

Eski kanunun hala yürürlükte olduğunu vurgulayan Rektör Yurtkuran, "Biz bu olayların sonunda ciddi kaosların olacağını biliyorduk. Bu konuda uyardık. Türkiye Cumhuriyeti'nde olmayan sorunlar çıkarıldı. Türkiye'yi sıkıntılı günlerin beklediğini biliyoruz." dedi.

YÖK Başkanı'na da yüklenen Rektör Prof. Dr. Yurtkuran, "YÖK Başkanı acele davranıp kendi kişisel düşüncelerini içeren bir mektup göndermiştir. Biz bunu emir olarak değil, sadece kişisel bir mektup olarak kabul ediyoruz. Rektörler sadece YÖK Genel Kurulu'nun aldığı kararları uygular, YÖK Başkanı'nın kişisel görüşlerini değil." şeklinde devam etti.

Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, protestolara da değinerek; "Tabii ki onlar da yasal haklarını kullanıyorlar. Kapıya gelip dayanırlar. Avukatlarını getirirler. Ülkeyi karıştırmak istedikten sonra sebep bol. Ama bu arada Güney Doğu'da şehitler gelmeye devam etmektedir. Askerimiz sırtında 40 kilo yükle savaşmaktadır. Buna da hiç kimse bir şey yapmamaktadır. Bu da ayrı bir konu. Bir PKK'lı yaralandığında sokaklara dökülenler askerimiz orada şehit olurken hiç sesini çıkarmamaktadır. Ülkeyi karıştırmak isteyenler her zaman olacaktır. Sabırla sakin sakin yasanın emrettiği anayasal düzenlemenin yapılmasını bekleyeceğiz." dedi.

Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, gerekirse yargılanarak hapiste de yatabileceğini belirterek; "Devletin yargı organları var. Bizim yanlış yaptığımızı düşünen varsa biz de gider yargılanırız. Zaten bir taraftan çatır çatır suç duyurusunda bulunuyorlar. 3 defa 3 yıl hapsimi istiyorlar. Biz suç işlemişsek şerefimizle gider yatarız. Hapishaneler de bu ülkenin hapishaneleridir, bu makama oturanların tehditle iş yapacak hali yoktur." şeklinde sözlerini tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber