Özel sağlık kuruluşlarını 2 katına çıkaracağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, ülkede dengeli bir dağılımın sağlanması koşuluyla özel sağlık kuruluşlarının sayısının 2 misline çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Hekimevinde sağlık muhabirleriyle bir araya gelen Gümrükçüoğlu, 15 Şubatta yürürlüğe giren "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik" ile "Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik" hakkında açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda büyük şehirlerdeki sağlık merkezlerinin sayısının ihtiyacın üzerinde artmasıyla bir dengesizlik ortaya çıktığına dikkati çekerek, bakanlığın dengeli dağılımı sağlama zorunluluğunun ortaya çıktığını söyledi. Gümrükçüoğlu, "Özel sağlık kuruluşlarıyla ilgili hekim ve donanım konusunda planlama yapılırken mevcutları müktesep hakları açısından mağduriyete uğratmadık, uğratmayacağız. Bu hastaneler de bizim milli servetimizdir" diye konuştu.

Gümrükçüoğlu, ülkedeki özel sağlık kuruluşu sayısının sistem içindeki oranının yüzde 15 olduğunu, bu oranın yüzde 30'lara çıkarılmasını amaçladıklarını kaydetti.

Müsteşar Gümrükçüoğlu, geçen yıl Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan 24 bin 500 uzman hekimin 200 milyon, özelde çalışan 18 bin 500 uzman hekimin ise 30 milyon muayene yaptığını, buna karşılık özel sağlık kuruluşlarının toplam sağlık harcamalarının yüzde 40'ını elde ederek 7 milyar YTL'lik kazanç sağladığını belirtti.

Özel kurumların personel istihdamı ve yatırım için, Sağlık Bakanlığının iznine tabi olmaları konusuna da değinen Gümrükçüoğlu, bunun esnek biçimde değerlendirileceğini, yatırım yapılacak yerlerin ihtiyaca göre belirleneceğini ifade etti.

"Kamudaki hekimlerin tam gün çalışmasıyla ilgili teknik çalışmanın sürdüğünü" de bildiren Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yasa çıktıktan sonra hekimler isterlerse özel çalışmayı, isterlerse kamu ya da üniversite hastanelerinde çalışmayı seçecekler. Kamuyu seçen hekimlerimiz isterlerse mesai saatinin bitiminden sonra da hizmet verip bunun karşılığını alabilecekler. Dolayısıyla şu anda dışarıda verdikleri hizmeti kamuda da üretebilecekler."

Bazı dernek yetkililerinin dile getirdiği "Kamuda 1 saat fazla mesai yapalım dışarıda da çalışabilelim" önerisiyle ilgili bir soru üzerine de Gümrükçüoğlu, "Tam gün çalışmadan kasıt, hekimlerin kamuyu veya özeli tercih etmeleridir. Hekimlerimize sorulacak soru ortada. Tam gün bu ülkenin kaçınılmaz ihtiyacıdır" diye konuştu.

Tüm gün ile ilgili çalışmanın Mart sonuna kadar bitebileceğini ifade eden Gümrükçüoğlu, üniversite öğretim üyeleriyle ilgili döner sermaye mevzuatında düzenleme yapılacağını, askeri hekimlere de askeri hakim ve savcılar gibi tazminat verilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber