İkametgah almak tarih oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün yeni uygulamasıyla, ikametgah belgesi tarih oldu.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün yeni uygulamasıyla, ikametgah belgesi tarih oldu. Yeni uygulamayla birlikte vatandaş, ikametgah belgesi yerine 'Yerleşim yeri ve diğer adres belgesi' alacak.

Daha önce isteyen herkesin bağlı olduğu mahalle muhtarından alabildiği ikametgah belgesinin yerini alan 'Yerleşim yeri ve diğer adres belgesi' artık en yakın nüfus müdürlüğünden alınıyor.

Genel müdürlük, tüm muhtarlara bir yazı göndererek, bilgisayar ve internet alt yapısını kurmayan muhtarların artık bu belgeyi veremeyeceğini bildirdi. Genel müdürlüğün yazısının ardından harekete geçen muhtarlar, bilgisayarlı sisteme geçmek için çalışıyor. Otomasyon alt yapısını tamamlayan muhtarlar, belge verebilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile bir protokol yapacak. Ancak, 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren yasaya rağmen Yozgat'ta hiçbir muhtar otomasyona geçemedi.

Vatandaş şimdilik 'yerleşim yeri ve diğer adres belgesini' en yakın nüfus müdürlüklerinden alıyor. Bazı köy muhtarları ise yeni uygulamanın köylerde hayata geçirilemeyeceği görüşünde. Köylerde internet alt yapısının olmadığını ifade eden muhtarlar, "Köyde internet alt yapısı yok, biz vatandaşı mecburen nüfus müdürlüğüne göndereceğiz.Bu da vatandaşları hem masrafa sokacak hem de mağdur edecek" şeklinde konuşuyor.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi içersinde yer alan ve 1 0cak 2008 itibariyle yürürlüğe giren ikametgahların muhtarlıklar yerine nüfus müdürlüklerinden alınması uygulaması, kırsal kesimde yaşayan bir çok vatandaşı mağdur ediyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar köylerinden en yakın nüfus müdürlüklerine gelmek zorunda kalıyor. Muhtarlar ise vatandaşlardan bir çok şikayet aldıklarını belirtiyor.

Bir çok vatandaşın uygulamadan habersiz olduğuna dikkat çeken Yozgat merkeze bağlı Şeyhosman Mahallesi Muhtarı Mehmet Şahin, "Adrese Dayalı Nüfus Uygulaması kapsamında iki ay önce yürürlüğe giren yasa ile artık ikametgah belgeleri sadece nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor. Eskiden her isteyen vatandaş mahallesindeki muhtardan ikametgahını alabiliyordu. Halkın büyük çoğunluğunun yeni uygulamadan haberi yok. Bize müracaat ediyorlar.Bizde nüfus müdürlüklerine yönlendiriyoruz" dedi.

Yozgat Muhtarlar Derneği Başkanı Dursun Bozkurt da muhtarların bilgisayarlı sisteme geçmek için çalışma yaptığını söyledi. Otomasyon için işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte bir protokol yaparak belge verebileceklerini ifade eden Dernek Başkanı Bozkurt konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tüm muhtarlarımız bilgisayarlı sisteme geçmek için çalışmalarını sürdürüyor. En kısa sürede otomasyona geçeceğiz. Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü ile bir protokol yaparak vatandaşlarımıza 'yerleşim yeri ve diğer adres belgesi' verebileceğiz."

Yozgat Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Nevzat Gilan ise uygulamanın iki aydır sürdüğünü söyledi. Yozgat merkez ilçede henüz hiçbir muhtarın bilgisayarlı sisteme geçmediğini ifade eden Nüfus Müdürü Gilan, "Adrese dayalı nüfus uygulamasıyla birlikte genel müdürlüğümüz yeni bir projeyi daha hayata geçirdi. İkametgah belgelerinin yerini 'yerleşim yeri ve diğer adres belgeleri' kağıdı aldı. Genel Müdürlüğümüz muhtarların bu belgeleri verebilmeleri için bilgisayar ve internet sistemini kurmalarını istedi. Otomasyona geçen muhtarlarda genel müdürlüğümüzle protokol yapmadan belge veremeyecek. Yozgat il merkezinde şuan 125 muhtar var ancak hiç birinin protokolü yok" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber