43 yeni ilçeye ilişkin tasarı TBMM Başkanlığına sunuldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 20:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde ve ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması, bazı belediyelerin birleştirilmesi ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarıya göre çeşitli ilk kademe ve belde belediyeleri birleştirilerek 43 yeni ilçe kuruluyor.

Bu ilçeler şöyle:

Adana'da; Çukurova, Sarıçam, Ankara'da; Pursaklar, Antalya'da; Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Diyarbakır'da; Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir, Kocaeli'nde; Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Kartepe, İstanbul'da; Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi, İzmir'de; Bayraklı, Karabağlar, Mersin'de; Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir, Sakarya'da; Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan, Samsun'da; Atakum, Canik ve İlkadım, Erzurum'da; Palandöken, Yakutiye,Eskişehir'de; Odunpazarı, Tepebaşı.

Tasarı, büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan 147 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak diğer ilçelerin mahallelerine katılmasını da düzenliyor.

İstanbul'un Eminönü ilçesi kaldırılarak, mahallesiyle birlikte Fatih İlçesine katılıyor.

Tasarıyla Adapazarı Büyükşehir Belediyesinin adı Sakarya, İzmit Büyükşehir Belediyesinin adı da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak değiştiriliyor.

Ayrıca 863 belde belediyesinin tüzel kişilikleri, ilk genel mahalli idareler seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak köye dönüştürülüyor.

Tasarı yeni kurulacak ilçelerin kaymakamlarına 43 yeni otomobil alınmasını da öngörüyor.

Tasarıyla İçişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına 688, Maliye Bakanlığının taşra teşkilatlarına 387, Milli Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatlarına 473, Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatlarına 774, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 215, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 129, Diyanet İşleri Başkanlığının taşra teşkilatlarına 215, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına da 301 yeni kadro ihdas ediliyor.

Tasarı, yarın TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber