İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yerel yönetimlerde merak edilenler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 18:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Nüfusu 2 binin altındaki belediyelerin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulması ile ilgili tüm merak edilenler: Kapanan belediyelerin personeli nerelere gidecek? Hangi büyükşehir belediyelerin isimi değişecek?

Nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi.

Tasarıya göre, çeşitli ilk kademe, belde belediyeleri ve mahalleler birleştirilerek 43 yeni ilçe kuruluyor. Bu ilçeler şöyle:

Adana'da;

Çukurova,

Sarıçam,

Ankara'da;

Pursaklar,

Antalya'da;

Aksu,

Döşemealtı,

Kepez,

Konyaaltı,

Muratpaşa,

Diyarbakır'da;

Bağlar,

Kayapınar,

Sur,

Yenişehir,

Kocaeli'nde;

Başiskele,

Çayırova,

Darıca,

Dilovası,

İzmit ve

Kartepe,

İstanbul'da;

Arnavutköy,

Ataşehir,

Başakşehir,

Beylikdüzü,

Çekmeköy,

Esenyurt,

Sancaktepe,

Sultangazi,

İzmir'de;

Bayraklı,

Karabağlar,

Mersin'de;

Akdeniz,

Mezitli,

Toroslar,

Yenişehir,

Sakarya'da;

Adapazarı,

Arifiye,

Erenler,

Serdivan,

Samsun'da;

Atakum,

Canik ve

İlkadım,

Erzurum'da;

Palandöken,

Yakutiye,

Eskişehir'de;

Odunpazarı,

Tepebaşı.

KATILMA VE BAĞLANMA

Tasarı, büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak diğer ilçelerin mahallelerine dönüştürülmesi veya katılmalarını da düzenliyor.

Büyükşehir belediyelerinin sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin 239'unun tüzel kişiliği sona erdirilirken, 35'i ilçe belediyesine dönüştürülüyor. İlk kademe belediyelerinin 9'u büyükşehir sınırları dışına çıkarılırken bunlardan 8'i belde belediyesine, 1'i de köy statüsüne getiriliyor.

Ayrıca büyükşehir sınırları içindeki çeşitli mahallelerin birleştirilmesiyle 8 yeni ilçe kuruluyor.

İstanbul'un Eminönü ilçesi kaldırılarak, mahallesiyle birlikte Fatih İlçesine katılıyor.

Tasarıyla Adapazarı Büyükşehir Belediyesinin adı Sakarya, İzmit Büyükşehir Belediyesinin adı da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak değiştiriliyor. Büyükşehir sınırları içindeki orman köylerine de büyükşehir belediye seçimlerinde oy kullanma hakkı veriliyor.

Ayrıca 863 belde belediyesinin tüzel kişilikleri, ilk genel mahalli idareler seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak köye dönüştürülüyor.

Tasarı yeni kurulacak ilçelerin kaymakamlarına 43 yeni otomobil alınmasını da öngörüyor.

Tasarıyla İçişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına 688, Maliye Bakanlığının taşra teşkilatlarına 387, Milli Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatlarına 473, Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatlarına 774, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 215, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 129, Diyanet İşleri Başkanlığının taşra teşkilatlarına 215, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına da 301 yeni kadro ihdas ediliyor.

Tasarının yasalaşmasıyla Türkiye, 16 büyükşehir, 142 büyükşehir ilçe, 65 il, 750 ilçe, 1130 belde beledisi olmak üzere toplam 2103 belediyeden oluşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber