İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sağlık Bakanlığından eğitim giderlerine yönelik genelge

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı : B.10.0.SGB.0.81.00.04 / 10-06 (1254) 1413 27.02.2008
Konu : Eğitim Gideri

????..VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)

GENELGE
2008 /16

Bakanlığımıza bağlı kurumlarımızdan alınan yazılarda, firma, dernek, vakıf gibi kuruluşlarca düzenlenen konferans, sempozyum, kurs gibi organizasyonlara katılan personelin giderlerinin döner sermaye kaynaklarından karşılanıp karşılanamayacağı veya ne şekilde ödeme yapılacağı görüşleri sıkça sorulmaktadır. Diğer taraftan bu tür organizasyonlar sonucunda, katılımcıların konaklama, iaşe, gidiş-dönüş yol masrafları gibi giderlerin de katılım ücretine dahil edilerek kurumlarımızdan yüklü miktarda katılım ücreti talep edildiği ve kurumlarımızca da bu tutarların eğitim gideri adı altında karşılandığı duyumları alınmaktadır.

Bilindiği üzere, 106 sayılı ?Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkındaki 209 Sayılı Kanun Gereğince İşletme, İdare ve Muhasebe İşlerine Dair Yönetmelik? in Döner sermayenin giderleri başlıklı 7 nci maddesinin ?h? bendinde; ?Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik her türlü eğitim giderleri? şeklinde hüküm ile, yine anılan Yönetmeliğin Harcırahlar ve zaruri masraflar başlıklı 40. maddesinde; ?? veya müessesede vazifeli olup da döner sermaye işleriyle tavzif edilmemiş olan personelden hizmet icabı döner sermaye işleri için başka bir yere gönderilenlerin harcırahları Harcırah Kanunu ahkamına göre döner sermayeden tediye olunur.? şeklinde hüküm yer almaktadır.

6245 Sayılı Harcırah Kanunu'nun ilgili hükümlerine bakıldığında ise, yurt içinde veya dışında görevlendirilenlere geçici görev harcırahı olarak yol gideri ve yevmiye verileceği, ayrıca yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirilenlere, belge bedelini aşmamak ve her defasında on gün ile sınırlı olmak üzere gündeliklerinin tamına (bir gün için bir gündelik tutarını aşmamak üzere) kadar olan kısmının ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Bu nedenle yukarıda bahsedilen organizasyonlara katılması uygun görülen personele anılan hükümler doğrultusunda ödeme yapılması, bu ödemelerin ise öncelikle genel bütçeden ödenmesi gerekmektedir. Ancak genel bütçe ödeneklerinin yetersizliği durumunda yolluk, gündelik ve konaklama giderleri yukarıda belirtildiği şekilde (eğitimden elde edilen bilgilerin döner sermaye işlerine katkı sağlayacağı düşünülüyor ise) Yönetmeliğin 40. maddesi doğrultusunda döner sermaye kaynaklarından da ödenebilecektir.

Bununla birlikte ?iş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması?, kamu zararı sebebi olarak sayılmaktadır. Döner sermaye kaynaklarından ödenmek üzere bu tür eğitim, kongre, konferans ve sempozyum gibi organizasyonlara katılım için harcama yetkilisince giderlerin ayrıntısına ilişkin gerekli inceleme yapıldıktan sonra görevlendirme yapılması, bu tür organizasyonlara katılım sonrası eğitim gideri adı altında konaklama, yemek, yol vb. yersiz giderlerin ödenmesine ve kamu zararına sebebiyet verilmemesi gerekmektedir.

Harcama yetkililerince giderlerin ayrıntısına ilişkin incelemede ise, eğitim ücretine dahil olan giderlerin piyasa fiyatlarına ve rayiç bedellere uygunluğu kontrol edilip, bedelleri sorgulanarak yapılacaktır. Aynı zamanda, Harcama yetkililerince görevlendirme yapılmadan önce bütçe imkânları da dikkate alınarak fayda-maliyet analizi yapılacak, maliyetlerinin uygun bulunması halinde görevlendirme yoluna gidilecektir.

Harcama yetkilileri; her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır. Aksine hareket edecek harcama yetkililerinin yapılacak iç ve dış denetimler sonrası ilgili mevzuat uyarınca mali, idari ve cezai sorumluluğunun bulunacağı açıktır.

Bu itibarla; bahse konu organizasyonlara katılım ve görevlendirmeler konusunda yukarda belirlenen açıklamalar doğrultusunda hareket edilmesi hususlarının İliniz dâhilindeki döner sermayeli kurum ve kuruluşlara duyurulmasını önemle rica ederim.

Uzm. Dr. Orhan F. GÜMRÜKÇÜOĞLU
Bakan a.
Müsteşar
DAĞITIM :
Gereği : Bilgi:
-81 İl Valiliğine (İl Sağlık Müdürlüğü) - Teftiş Kurulu Başkanlığına
- Hukuk Müşavirliğine

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber