KESK yüzde 10'u reddetti

Haber Giriş : 01 Ekim 2004 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan dün görüştüğü memur sendikalarına yüzde 10 zam önerdi. Bunu reddeden sendikacılar Erdoğan'dan bir derece ve sicil affı sözü aldı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in dün Dünya Türk İşadamları Kurultayı'nda memurlara verilecek zammın enflasyonun birazcık üzerinde olacağı sinyalini vermesinin ardından Başbakan Erdoğan memurlara, 2005 yılında yüzde 10 zam önerdi. Ancak memurlar verilen zammı reddetti. Hükümet ile memur sendikaları arasında maaş zammının belirlenmesine yönelik toplu görüşmelerin son turu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapıldı. Toplu görüşmeler geç saatlere kadar devam etti. Verilen kısa arada bir açıklama yapan KESK Başkanı Sami Evren hükümetin yüzde 10 zam önerdiğini belirterek, bunu reddettiklerini kaydetti. Evren, "Biz mevcut programa karşı demokratik tepkimizi sürdürmek zorundayız. Bu nedenle yüzde 10'u reddetmemiz görüşmeden ayrılacağız anlamına gelmiyor. Bunu daha yukarı çekmek için gerekirse içeride sabaha kadar kalıp taleplerimizi defalarca söyleyeceğiz" diye konuştu.

ERDOĞAN DERECESİ GELİYOR
Görüşmelerde sendika başkanları Başbakan Erdoğan'a, "1978 yılında Sayın Ecevit, 1991 yılında da Sayın Mesut Yılmaz memura 1 derece vermişti. Bu o dönemlerde Ecevit veYılmaz dereceleri olarak adlandırılmıştı. Sizde bu isteğimizi kabul ederseniz bunu Erdoğan derecesi olarak adlandıralım" talebini iletti. Bu talebin ardından 1991 yılında memuriyete başlayanlara 1 derecenin verilmesi önerisi Erdoğan tarafından kabul edildi. Yaklaşık 700 bin kişinin yararlanacağı bu derece müjdesinin memura yaklaşık 30 milyon liralık bir katkı sağlayacak. Evren KESK açısından çok önemli buldukları sicillerindeki disiplin cezalarının da hükümet tarafından en kısa süre içinde affedileceğinin kesinlik kazandığını söyledi. KESK Başkanı Evren görüşmelerde kira yardımının 75 milyon olmasını önerdiklerini belirtirken de, "Onun da değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini göreceğiz" diye konuştu. "Yüzde 10'luk artışın en düşük memur maaşına nasıl yansıyacağının" sorulması üzerine Evren şu karşılığı verdi: "Kademeler belli değil. O ayrıca hesaplanacaktır. Bu zam Ocak ayında 48 milyonun yarısı yani 24 milyon. 8 ay sonrada 24 milyon olarak toplam 48 milyon olacak. Bunu da bir bütün olarak değil ikiye bölerek veriyorlar."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber