Başkanlar Ankara'ya çıkarma yaptı: Belediyemizi kapatmayın, bizi yeniden sayın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Mart 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin köye dönüştürülmesi ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısı bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek.

Tasarı bu haliyle yasalaşırsa, bin 146 belediye başkanı, koltuğunu kaybedecek. Ancak muhtar olmak istemeyen başkanlar, düzenlemeyi engellemenin yollarını arıyor. Bir kısmı Ankara'ya çıkarma yaparak, adeta Meclis'te kamp kurdu. Bakan ve milletvekillerine "tam saha pres" uygulayan belediye başkanları, dertlerini anlatmaya çalışıyor. Nüfus sayımında birkaç kişilik eksik yüzünden belediyeliği düşecek olan beldelerin başkanları ise Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kapısını aşındırıyor. Yanlış sayıldıklarını öne sürüp, kurumdan bir daha sayım yapmasını istiyorlar. Bunlar arasında en şanssız yerleşim yeri, bin 999 nüfuslu Elazığ'ın Palu ilçesine bağlı Baltaşı beldesi. Onu, bin 998 nüfuslu Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı Köseceli beldesi izliyor. Yine Kayseri'nin Felahiye ilçesine bağlı Toraman beldesi 4, Isparta Yalvaç'a bağlı Körküler ise 5 kişilik eksik nüfus sebebiyle be- lediyeye muhtarlık tabelası asmak zorunda kalacak.

Geçen hafta TBMM İçişleri Komisyonu'nda büyük tartışmaların ardından kabul edilen tasarı ile 863 belde belediyesi köy olacak. Yine büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesi, mahalleye dönüşecek. Ayrıca tasarıyla 43 yeni ilçe kuruluyor. Tartışmalı tasarının bu hafta Meclis'te yasalaşması beklenirken, düzenlemeden doğrudan etkilenen belediyeler de boş durmuyor. Belediye başkanları, milletvekilleri ve bakanlarla görüşerek tasarının yasalaşmasını engellemeye çalışıyor. Meclis'teki abluka, bakanları bunaltmış durumda. Başkanların kapısını çaldığı isimlerin başında Çalışma Bakanı Faruk Çelik geliyor. Bakan Çelik, yaklaşık iki haftadır mesaisini, düzenlemeyi anlatmakla geçiriyor. Yasanın siyasi rant getirmediğinin altını çizen Çelik, ülkenin kaynaklarının verimli kullanımı açısından düzenlemenin gerekli olduğunu ifade ediyor. Çelik, "Siyaseten düşünsek bin 100'ün yanına bir 100 belediye daha ekleriz. Ancak bu, yapılması gereken bir reform." sözleriyle başkanları ikna etmeye çalışıyor. Hükümetten umudunu kesen başkanların bir kısmı ise adrese dayalı nüfus sayımını yapan TÜİK'in yolunu tutuyor. Sayımın eksik ya da yanlış olduğunu ispatlamaya çalışan başkanlar, nüfuslarının yeniden tespit edilmesi talebinde bulunuyor. Özellikle bir ya da birkaç kişiyle köye dönüşecek olan belediyeler, sayımdan sonra çok sayıda doğum olduğunu ve bunlarla nüfuslarının 2 binin üzerine çıktığını dile getiriyor.

Nüfusu 2 binin altındaki belediyeler arasında en şanssız belediye bin 999 nüfuslu Elazığ'ın Palu ilçesine bağlı Baltaşı beldesi. Yine bin 998 nüfuslu Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı Köseceli beldesi de muhtarlığa dönüşecek. Kayseri'nin Felahiye ilçesine bağlı Toraman beldesinin nüfusu ise bin 996. Isparta Yalvaç'a bağlı Körküler'in nüfusu da bin 995. Buna karşılık bazı beldelerde tam tersi bir sevinç yaşanıyor. Uşak'ın Sivaslı ilçesine bağlı Yaylalar beldesi ve Aksaray'ın merkeze bağlı Hamidiye beldeleri alt sınır olan 2 bin nüfusa sahip. 2 bin 1 nüfuslu Aydın Dalama ile Isparta Yalvaç'a bağlı 2 bin 2 nüfuslu Özbayat da kendilerini şanslı sayıyor.

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber