İÜ'de başörtüsü protestosu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2008 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği üyeleri, başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliğini basın açıklamasıyla protesto etti.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi önünde toplanan grup adına açıklama yapan TGB İstanbul Şube Başkanı Önder Öztürk, bugün, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun çıkarılmasının yıl dönümü olduğunu anımsatarak, bu yasaya gerekçe olarak "milletin düşünce ve duygu yönünden birliğini sağlamak, bilimsel ve birleşik eğitim siyaseti oluşturma"nın gösterildiğini belirtti.

Cumhuriyetin kurucularının ilk iş olarak "önlerine toplumun orta çağ bağnazlığından ve hurafelerinden kurtarılarak aydınlanmasını koyduklarını" ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

"3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Yasası bu amacı taşımaktadır. Ayrıca aynı gün hilafet kaldırılmış, çağdaş ve laik Türkiye adına önemli bir adım atılmıştır. Şimdi birileri kalkmış bize diyor ki 'siz toplumun belli bir kesimini dışlıyorsunuz'. Biz bu düşünceyi asla kabul etmiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde gerçekleştirdiğimiz Cumhuriyet Devrimi ve Kurtuluş Savaşı, Türk milletini birleştirmiştir. Bugün türban konusunu gündeme taşıyanlar milleti bölmektedir."

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Kuruca da Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun, eğitim ve öğretimin içeriğini laikleştirmeyi amaçladığını belirterek, "Başta YÖK aracılığıyla üniversitelere giydirilmeye çalışılan türban, bilimi, eğitimi tekrar Orta Çağ karanlığına götürmek isteyenlerin simgesi haline gelmiştir. İşte bu nedenlerle bugün, her zamankinden daha fazla laik eğitime ve üniversitelere sahip çıkmak, iktidardan gelen dini baskılara direnmek önemlidir" diye konuştu.

Çeşitli sloganlar atan grup, üzerinde "Atatürk birleştirdi, türbanla böldürmeyeceğiz" yazılı bez afişi de üniversitenin ana giriş kapısına astı.

Öğrenciler, "Atatürk gençliği olarak, YÖK Başkanı istifa edene, Türkiye tam bağımsız olana kadar Türkiye'nin kalesi olan üniversiteleri kararlılıkla savunma" yemini ettikten sonra dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber