Büyükanıt'ın açıklamasına kim ne dedi?

Haber Giriş : 03 Mart 2008 19:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siyasi parti temsilcileri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın konuşmalarını değerlendirdi. AKP Grup Başkan Vekili Nihat Ergün Genelkurmay Başkanlığı'nın harekata ilişkin bir planlama yaptığını belirterek "Bu planlamanın kamuoyuna açıklanması zaten beklenemezdi" dedi. Muhalefet ise askerin kaldığı süre içinde başarılı olduğuna işaret etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, sınırlı bir hedef seçildiğini belirterek nedeninin Amerika olduğunu savundu. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı operasyonların devam etmesi gerektiğinin altını çizerek "Bu operasyonda dahi ABD'nin hadi çıkın diye bize talepte bulunması yeni operasyonların süresi ve sınırı konusunda da bir takım tereddütleri getiriyor" dedi.

AKP Grup Başkan Vekili Nihat Ergün, harekatı Genelkurmay Başkanlığı'nın başlattığını belirterek "Genelkurmay nasıl bir çerçeve çizdiğini, hangi hedefleri ortaya koyduğunu ve ne kadar sürede bu hedeflere varmak istediğini kendi planlaması ile ortaya koymuştu. Bu planlamayı kamuoyuna açıklaması zaten beklenemezdi. Çünkü bir askeri harekat devam ediyor. Onun planlamasıyla alakalı kamuoyuna bir açıklama yapılması söz konusu olmazdı" dedi. Genelkurmay'ın verdiği bilgilere göre herkesin belli bir çizgiyi takip etmesi gerektiğini dile getiren Ergün şöyle devam etti:

"Ama bunun dışında başka tahminler yürütüldü. Adeta kamuoyu medyanın göstermiş olduğu hedeflere odaklandı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kendi hedefleri ile medyada gösterilen hedefler arasında çok farklılık oldu ve kamuoyu, vatandaş kitleleri Kandil'e, başka kamplara odaklandılar. Belki Kerkük'e Musul'a bile odaklananlar oldu. Genelkurmay Başkanlığı harekat çerçevesinde bir hafta gibi bir zaman diliminde hedeflere ulaştı. Planlanan hedeflere ulaşıldıktan sonra silahlı kuvvetlerin zaten kalması beklenemezdi. Kalsalardı neden kalacaklar? Plansız ve hedefsiz bir şekilde kuvvet bulundurmayı herhalde en iyi silahlı kuvvetler bilir"

-MUHALEFETE GÖRE SEBEP AMERİKA-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise, terörle mücadelede siyasi çözümden bahsedilemeyeceğini belirterek "Böyle bir şeyden söz etmek teröristlerle dolaylı müzakere yaparak onları siyasi açıdan kabul edecekleri ölçüde tatmin etmek demektir. Başka nasıl anlaşılabilr?" dedi. İşin siyasi ve askeri boyutunu birbirinden ayırmak gerekliliğini ifade eden Öymen şunları söyledi:

"Operasyonun kapsamını, hedefini hükümetler tayın eder. Askerler öneride bulunurlar, senaryolar düzenlerler. Kararı hükümet verir. Meclis de yetkiyi hükümete veriyor. Hükümetin çizdiği çerçeve içinde askerler oldukça başarılı olmuştıur. Gerçekten kutluyoruz. Bütün mesele şu: 'Hedef neden böyle tespit edilmiştir? Yani daha büyük bir hedefin tespit edilmesine Türkiye'nin gücü mü yetmiyordu?' Buna kimse inanmaz. 35 sene önce Kıbrıs'ta bundan çok daha büyük hedefi büyük bir başarıyla deniz aşırı operasyon ile başarmış olan Türk ordusu Kuzey Irak'ta sadece bu kadarını mı yapabilirdi? Bu kadar sınırlı bir hedef niye seçilmiş gayet açık. Amerika kapsamlı bir operasyonla PKK'nın tamamen Kuzey Irak'tan tasviye edilmesine yeşil ışık yakmıyor. Siyasi konuları askerlerin üstlenmesini beklemeyiz. Askerler işlerini çok başarılı yaptılar."

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise, operasyonların devam etmesini ve Kuzey Irak'ta terör örgütünün tamamen bitirşlmesini istediklerini belirterek "Ancak sadece bu operasyonda dahi 1 haftalık süre sonunda ABD'nin, Başkan Bush'tan Savunma Bakanı'na kadar 'hadi çıkın' diye bize talepte bulunması yeni operasyonların süresi ve sınırı konusunda da bir takım tereddütleri getirmektedir" dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kaldığı süre içinde son derece başarılı bir operasyona imza attığını dile getiren Paçacı "Hükümet, Türk Silahlı Kuvvetleri Ve Cumhurbaşkanlığı arasında koordinasyon konusunda belirli zafiyetler olduğu ortaya çıkmıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber