TOKİ'nin Ankara Turkuaz Konutları imar planlarının onay işlemi mahkemede durduruldu
Ankara 9. İdare Mahkemesi, toplu konut alanı ilân edilen Yenimahalle Yukarıyurtçu mahallesi Karapınar mevkiinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığınca hazırlanan imar planlarının onaylanmasına ilişkin Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 12 Mayıs 2006 tarihli kararının yürütmesini dâvâ sonuna kadar durdurdu.
Toplu konut alanı ilan edilen Yenimahalle Yukarıyurtçu mahallesi Karapınar mevkiinde, TOKİ tarafından hazırlanan 1/50.000 ölçekli Metropolitan Nazım İmar Planı Revizyonu, 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli uygulama planlarının onaylanmasına ilişkin Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 12 Mayıs 2006 tarihli kararının yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara 9. İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.
Mahkeme, söz konusu Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararının, "şehircilik ilkeleri, planlama esasları, imar mevzuatı ve kamu yararına aykırı" olduğunu belirterek, yürütmesini durdurdu.
Mahkemenin kararında, 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu'nun 4. maddesi uyarınca Yenimahalle Yukarı Yurtçu Mahallesi Karapınar Mevkiinde idarelerin mülkiyetinde bulunan alanları da kapsayan bölgeye yönelik olarak hazırlanan söz konusu planların onaylanması için Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulduğu, Belediye Meclisi'nin de 12 Mayıs 2006'da planları onayladığı belirtildi.
Dava sürecinde, söz konusu planların "şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olup olmadığının tespiti amacıyla" keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verildiği ifade edilen kararda, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyelerinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyetinin 6 Kasım 2007'de raporu hazırlayarak mahkemeye sunduğu bildirildi.
Kararda, bilirkişi raporunda özetle, "...dava konusu alanda plan değişikliği yaparak önceki planda var olan yeşil alan ve kamu kuruluşu alanının yerine konut alanı önerilmesinin ilgili yönetmelik hükümlerine aykırı olduğu, yapılan değişiklikle bir nüfus yoğunluğu artışının yaşanacağı, Eskişehir Yolu üzerinde oluşacak ek trafik yükünden ve bunun çözümlerinden hiç söz edilmediği, nüfus yoğunluğunun nazım imar planı bütünlüğünü olumsuz etkileyeceği... gibi nedenlerle plan değişikliklerinin İmar Yasası'na ve ilgili yönetmelik hükümlerine uymadığı" tespitlerinin yapıldığı belirtildi.
Bilirkişi raporundaki tespitlerin hüküm tesisi için yeterli olduğu kanısına varan İdare Mahkemesi, davalı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın bilirkişi raporuna yaptığı itirazı da yerinde görmedi.
Mahkeme, söz konusu Belediye Meclisi kararının, "şehircilik ilkeleri, planlama esasları, imar mevzuatı ve kamu yararına aykırı olduğu" gerekçesiyle dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığına, bu nedenle "hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına" oy birliğiyle karar verdi.
Ankara Bölge İdare Mahkemesi, bu karara yapılan itirazı reddetti.