Danıştay: Genelge öncesi promosyonlar memura dağıtılamaz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mart 2008 00:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay banka promosyonlarına ilişkin önemli bir karar verdi. Promosyonlara ilişkin genelge 20.07.2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Genelgenin 6. maddesine göre bu tarihten önce bankalarla imzalanan protokoller sürelerinin bitimine kadar geçerlidir.

Türk Büro Sen, Adana Defterdarlığına başvurarak banka promosyonlarından kurumda görev yapan kurum personelinin de faydalandırılmasını talep etmiştir. Ancak Adana Defterdarlığı Garanti Bankası Kurukörü Şubesi ile 31.06.2006 tarihinde bir protokol imzalandığı ve sözkonusu protokolün 31.01.2009 tarihine kadar geçerli olduğu belirtilerek, ayrıxa bankadan herhangi bir nakdi yardım almadığını belirterek talebe olumsuz yanıt verir.

Türk Büro sen bu olumsuz yanıt üzerine Adana 1. İdare Mahkemesi nezdinde dava açar. Dava sendika lehine sonuçlanmıştır.

Ancak Adana Deftardarlığı idare mahkemesinin bu kararını temyiz eder. Temyizi görüşen Danıştay 10. Dairesi Ocak ayında verdiği kararda idare mahkemesi kararını iptal eder ve genelge öncesindeki protokollerin geçerli olduğunu belirtir.

T.C.
DANIŞTAY ONUNCU DAİRE
ESAS NO : 2007/8806

TEMYİZ EDEN VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN(DAVALI): Adana Valiliği ADANA
KARŞI TARAF(DAVACI) : Türk Büro-Sen (Türkiye Büro Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası)
VEKİLİ : Av. Oğuzhan Kocadurmuşoğlu, Çınarlı Mahallesi Fatih Terim Sokak, (Sun Sineması Sokak), No:16 Cansu Ekinci İş Merkezi, K:4, D:6 ADANA

İSTEMİN ÖZET: Bankalarla kurumlar arasında imzalanan maaş protokolü uyarınca banka tarafından verilen promosyondan çalışanların yararlandırılması istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin 21.2.2006 tarihli işlemin iptali, promosyon ücretinin çalışanlara eşit şekilde ödenmesine hükmedilmesi istemiyle açılan dava sonunda Adana 1. İdare Mahkemesince, dava konusu işlemin iptali yolunda verilen 10.10.2007 tarih ve E:2006/1672 K:2007/1461 sayılı kararın, davalı idare tarafından temyizen incelenerek bozulması ve yürütmesinin durdurulması istenilmektedir.

DANIŞTAY TEKTİK HAKİMİ: Özden Atabek

DÜŞÜNCESİ: Yürütmenin durdurulması isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI: Nevzat Özgür

DÜŞÜNCESİ: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler, temyiz edilen kararın yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 52 nci maddesi uyarınca istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesi gereği görüşüldü:

20.07.2007 tarih ve 26888 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Banka Promosyonları" konulu 2007/21 sayılı Genelgenin 1.maddesinde; kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinin Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün (6) sıra nolu Tebliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde bankalar vasıtasıyla ödenmesine devam edileceği, 2.maddesinde; aylık ve ücretlerin hangi banka aracılığı ile ödeneceğinin, oluşturulacak üç kişilik bir komisyon tarafından istekli bankalardan teklif alınmak suretiyle tespit edileceği, 3 maddesinde; bankalar ile yapılacak protokollerin süresinin iki yıldan az, beş yıldan çok olamayacağı, 4. maddesinde; yapılan protokoller uyarınca, banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamının personele dağıtılması genel ilke olarak benimsenmekle birlikte, toplam miktarın üçte birini geçmemek üzere komisyonca belirlenecek tutarın, birim personelinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere ayrılabileceği, 6. maddesinde; bu Genelgenin yayımı tarihinden önce kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerini ödenmesine yönelik olarak kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili bankalarla yapmış oldukları ve halen yürürlükte bulunan protokollerin sürelerinin bitimine kadar geçerli olacağı öngörülmüştür.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacı sendikanın 1.12.2006 tarihli dilekçesi ile Adana Defterdarlığına başvurarak Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının 8.9.2005 tarihli yazısı da göz önünde bulundurularak banka promosyonlarından kurumda görev yapan kurum personelinin de faydalandırılmasını talep ettiği, davacının bu talebinin dava konusu işlemle 31.01.2006-31.01.2009 dönemine ilişkin 31.01.2006 tarihli maaş ödeme protokolünün Garanti Bankası Kurukörü Şubesi ile imzaladığı, banka ile yapılan protokol çerçevesinde nakdi herhangi bir para alınmadığı belirtilerek reddi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

İşlemden sonra yayımlanarak yürürlüğe giren "banka promosyonları"na ilişkin 2007/21 sayılı Genelgenin 6.maddesindeki, "bu genelgenin yayımı tarihinden önce kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinin ödenmesine yönelik olarak kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili bankalarla yapmış oldukları ve halen yürürlükte bulunan protokollerin sürelerinin bitimine kadar geçerli olacağı" hükmü karşısında, 5 yıldan az süreli ve 31.1.2009 tarihinde bitecek olan Garanti Bankası A.Ş. ile yapılan maaş ödeme protokolünün yürürlükte olduğunun kabulü gerekmektedir. Dolayısıyla davacının isteminin, protokolün bitiminden sonra bankalardan biri ile yeniden yapılacak maaş ve ödeme protokolü aşamasında değerlendirileceği ve anılan Genelgenin göz önünde bulundurulacağı tabiidir.

Temyiz dilekçesinde ileri sürülen hususlar, Adana 1. İdare Mahkemesinin temyizen incelenip bozulması istenilen 10.10.2007 tarih ve E:2006/1672 K: 2007/1461 sayılı kararının bu aşamada yürütülmesini durdurulmasını gerektirecek nitelikte görüldüğünden, istemin kabulüyle, anılan İdare Mahkemesi kararının yürütülmesinin durdurulmasına 22.1.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan
Mehmet ÜNLÜÇAY
Üye
Nüket YOKLAMACIOĞLU
Üye
İbrahim BERBEROĞLU
Üye
Tülin ÖZDEMİR
Üye
Emin Celalettin ÖZKAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber