Patlayan deney tüpü, üniversite öğrencisi kızın bir gözünü kör etti
Yasemin Arı'nın sağ gözü, sınavda toplanmayan deney atıklarının patlamasıyla kör oldu.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kimya Bölümü 3. sınıf öğrencisi Yasemin Arı'nın, sınav için girdiği kimya laboratuvarında reaksiyona giren deney atıklarının patlaması sonucu bir gözü kör oldu.
Olayın ihmal sonucu yaşandığını iddia eden Yasemin'in babası Ali Fuat Arı, sorumlulardan davacı olacağını açıkladı. SÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Adil Tırpan, kazaya toplanmayan deney atıklarının yol açtığını belirtti.
Yasemin Arı, 28 Şubat 2008 tarihinde uygulama sınavı için 10 arkadaşıyla birlikte kimya laboratuvarına girdi. Sınavın 5. dakikasında bir patlama meydana geldi. Patlayan deney tüplerinin parçaları genç kızın sağ gözüne isabet etti. Gözü kanlar içerisinde kalan öğrenci, SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Ameliyata alınan Arı'nın gözünden cam parçacıkları çıkarıldı. Ancak, genç kızın gözünün kör olduğu öğrenildi. Yasemin'in bir boya fabrikasında işçi olarak çalışan babası Ali Fuat Arı, laboratuvarda gerekli tedbirlerin alınmamasından yakındı. Kızının kalp hastası olduğunu belirten Arı, yaşadığı olayla kızının adeta hayata küstüğünü söyledi. Arı, ihmali bulunanlar hakkında dava açacağını bildirdi.
Okul yönetiminden çekindikleri için isimlerini vermek istemeyen Yasemin'in sınıf arkadaşları, yaşananları şöyle anlattı: "Enstrümantal analiz dersinin sınavı için saat 18.40'ta laboratuvar odasına girdik. Sınav başlayalı 5 dakika olmuştu ki deney tüplerinden ses gelmeye başladı. 5 saniye sonra şişe patladı. Sonra o basınçla kırılan camlar saçlarımıza geldi. Tüpün içerisindeki kimyevi sıvılar üzerimize döküldü. Basınçla fırlayan çam parçacıkları Yasemin'in gözüne isabet etti ve gözü kanlar içerisinde kaldı." Patlamada kendi ihmallerinin olmadığını söyleyen öğrenciler, tüplerdeki organik atıklar değiştirilmeyip, biriken gazlar alınmadığı için patlamanın yaşandığını savundu. Öğrenciler, ihmali protesto etmek için bir hafta laboratuvara girmeme kararı aldı. Olayın ardından laboratuvardaki cam şişelerin plastik şişelerle değiştirildiği öğrenildi.
Dekan Adil Tırpan, yıllardır deneylerde kullanılan kimyasal madde atıklarının cam kavanozlarda biriktirildiğini söyledi. 30 yıldır ilk defa böyle bir olayla karşılaştığını aktaran Tırpan, "Kimyasal deneylerde kullanılan maddelerin atıklarının toplanması gerekiyor. İzmit'te kimyasal atıkları toplayan ilgili kuruluşun sorumlularıyla görüştük; ancak fakültemize sıranın 2008 sonunda geleceğini bildirdiler. Biz de kendi imkânlarımızla atıkları topluyoruz. Doğayı kirletmemek için toprağa da dökemiyoruz. Alt katta depolasak belki daha tehlikeli olaylar yaşanabilir. Mecburen laboratuvarda cam kaplarda muhafaza ediyoruz. Öncesini bilmiyorum ama ben göreve geldiğim günden beri kimyasal atıklarımız toplanmadı." dedi.
Ünal Livaneli - Sinan Gül