TRT personelinin yarısı 'havuz'a gönderilecek
Türkiye'nin en büyük kamu iktisadî kuruluşlarından biri olan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), yeniden yapılanıyor.
Devasa yapısına rağmen özel televizyon kanalları ile rekabet edemeyen kurumun daha verimli hale gelmesi amacıyla başlatılan çalışma tamamlandı. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in göreve geldikten sonra hazırlattığı kanun taslağına göre, bölge müdürlükleri kapatılırken kurumda çalışanların durumu gözden geçirilecek. Yüksek personel sayısını azaltmak için çalışanların en az yarısı havuza gönderilirken, fazla personel, ihtiyaç halinde diğer kamu kurumlarına yönlendirilecek. Ayrıca değişikliklerin Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaşması halinde Ankara'daki genel müdürlük binası İstanbul'a taşınacak. Bakanlar Kurulu'na gönderilerek imzaya açılan taslakta öncelikli hedef, şişkin TRT kadrosunun küçültülmesi. Daha önce, özelleşen kurumlardan, diğer devlet kurumlarına geçirmek üzere havuzlar oluşturulmuş ve bu havuzdan birçok devlet memuru da TRT'de işe başlamıştı. Ancak bu sefer tam tersi bir uygulama ile TRT çalışanları ortak bir havuza geçirilerek, diğer kamu kurumlarına dağıtılmaları sağlanacak. Yeni düzenlemeyle bölge müdürlükleri de kapatılıyor.
İzmir, Antalya, Çukurova, Diyarbakır, Erzurum ve Trabzon bölge müdürlüklerine son verilirken bölge müdürlükleri yerine, daha kısıtlı sayıda elemanla çalışacağı küçük büroların kurulması planlanıyor. 50. kuruluş yılını kutlayan TRT'nin Ankara'daki genel müdürlük binasının ise İstanbul'a taşınması tasarıda yer alan değişiklikler arasında yer alıyor. Tam gün Kürtçe yayın yapacak olan yeni bir kanalın kurulmasının dışında, TRT'nin 'Çocuk TV' ve 'Belgesel TV' ismi ile yeni iki kanalı daha olacak. TRT'nin yetkili sendikası Kamu-Sen'e bağlı Türk Haber-Sen Başkanı İsmail Karadavut, personelin azaltılması ile ilgili düzenlemeye karşı çıktığını açıkladı. Karadavut, 7 kanalın bu personelle yayın yaptığına, ayrıca kurumda kameraman, spiker, teknik eleman sıkıntısı yaşandığını iddia etti. Kanun taslağının gizlice hazırlandığını savunan Karadavut, ilgili yerlerin görüşünün alınmadığını söyledi.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, çalışanların kurum ile ilgili görüşlerini, yönetimden beklediklerini, memnuniyet ve şikâyetlerini, TRT'de çalışmak isteyip istemediklerini öğrenmek için bir anket düzenledi. TRT Kanun taslağına, personelin durumu ile ilgili olarak eklenen 'geçici madde'; "TRT personelinin, kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadrolarına, durumlarına uygun olarak, kendi personel başkanlıklarınca tespit edilen kadrolara, anılan başkanlık tarafından 45 gün içerisinde atanması teklif ediliyor." şeklinde düzenlendi. Bu şekilde TRT personelinin en az yarısının başka kamu kurum ve kuruluşlarına geçirilmesi bekleniyor.
Aslıhan Aydın