20 kişilik AB timi kurulacak

Haber Giriş : 02 Ekim 2004 03:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan'dan AB timi

AKP'nin Kızılcahamam kampında Avrupa Birliği'nden tarih alınması durumunda kabine değişikliği yapılacağının sinyalini veren Başbakan Erdoğan, aynı zamanda AB'de lobi faaliyeti ve müzakereleri yürütecek milletvekillerinden oluşan bir "AB timi" kurmaya karar verdiklerini açıkladı. Genç milletvekilleri arasında seçilecek ve en az bir yabancı dili ana dilleri gibi konuşma şartı bulunacak "AB timi" 20 kişiden oluşacak. Başbakan Erdoğan aynı zamanda AB ile müzakereleri yönlendirmek için AB Koordinasyon Bakanlığı'nın kurulmasını da hedefliyor.

AKP'nin 3. İstişare toplantısı Başbakan Erdoğan'ın konuşması ile son buldu. Başbakan Erdoğan kapanış konuşmasında milletvekilleri ve topa tuttukları Bakanları ince bir üslupla uyardı. Bakan ve milletvekilleri arasındaki iletişimsizliğin bir mazeretinin bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, milletvekillerine "Bakanları hırpalamadan silkeleyeceksiniz" telkininde bulundu. Erdoğan, "Önümüzdeki dönem yeni bir zemin olacak" sözleri ile milletvekilleri arasında artık yüksek sesle dillendirilen kabine değişikliğine yeşil ışık yakarken, AKP kulislerinde kabine değişikliğinin Aralık ayından önce beklenmemesi görüşü hakim.

AB BAKANLIĞI KURULACAK

Kızılcahamam kampında AB ile müzakerelerin başlaması durumunda atılacak adımlarda gözden geçirildi. Başbakan Erdoğan'ın müzakere tarihinin başlaması durumunda yeni dönemi takip edecek ve AB ile koordineli bir şekilde çalışmaları yürütecek "AB Koordinasyon Bakanlığı" kurmak istediği ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan'ın kurulacak bakanlığın başına Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ı da getirmek istediği belirtiliyor. Aydın, Başbakan Erdoğan'a son Brüksel ziyaretinde eşlik etmişti.

GENÇLERDEN AB TİMİ

Başbakan Erdoğan, AB Bakanlığı ile yetinmeyecek. AB'de lobi faaliyetlerini yürütecek. Müzakereler sırasında kıran kırana pazarlıkları yapabilecek milletvekillerinden oluşan özel bir takım oluşturmayı planlıyor. AKP kulislerinde "AB Özel timi" ismi şimdiden konulan ve milletvekillerinden oluşacak AB Komisyonu 20 kişiden oluşacak. Komisyonda görev alacak tüm milletvekilleri en az bir yabancı dili ana dilleri gibi konuşacaklar. Ayrıca bu komisyonda görev alacakların genç olmasına da özen gösterilecek.

KUZU İLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın toplantının son gününde Meclis Başkanlığı için ismi geçen Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile sürpriz bir görüşme yaptığı ortaya çıktı. Yaklaşık yirmi dakika süren baş başa

görüşmede Başbakan Erdoğan'ın, Meclis Başkanlığı için AKP'li milletvekilleri tarafından da önerilen Kuzu'nun affını istediği ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan'ın, milletvekilleri tarafından destek olmasına rağmen, parti içi dengeler ve siyasi konjonktürün Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın aday gösterilmesini gerektirdiğini Kuzu'ya aktardığı öğrenildi.

ARINÇ KESİNLEŞMİŞ OLDU

Başbakan Erdoğan'ın Kuzu ile görüşerek, Başkanlık için Arınç'ın uygun olacağını aktarmasının ardından AKP Meclis Başkanı adayı kesinlik kazanmış oldu. Gözler Meclis Başkanlık Divanı üyeleri ile Grup Başkanlığı seçimlerine çevrildi. Başbakan Erdoğan'ın Grup Başkanvekilliği ve Meclis Başkanlık Divanı üyeleri için milletvekilleri arasında anket yapacağı bildirildi. Ankette çıkacak sonuçları değerlendirmek için bir komisyon oluşturulacak. Komisyonun yaptığı çalışmanın ardından nihai isimleri Başbakan Erdoğan belirleyecek. Ankette Meclis Başkanlığı ismi dahil olmayacak.
Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber