İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

43 yeni ilçe artık Resmi Gazeteyi bekliyor

Haber Giriş : 07 Mart 2008 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Bazı belde belediyeleri ile ilk kademe belediyelerinin kapatılması ve yeni ilçeler kurulmasını öngören tasarı, Meclis Genel Kurulu'nda üç günlük yoğun mesainin ardından kabul edildi. Kanuna göre 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin kapısına kilit vurulacak, 43 yeni ilçe kurulacak.

Meclis Genel Kurulu'nda görüşmelerine Salı günü başlanan ve iktidarla muhalefet arasında kavgaya kadar uzanan tartışmalara neden olan "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" yasalaştı. Kanuna göre, nüfusu 2 binin altına düştüğü gerekçesiyle 862 belde belediyesi yapılacak ilk yerel seçimlerden geçerli olmak üzere tüzel kişiliklerine son verilerek köye dönüştürülecek. Kanunla ayrıca büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunan 283 ilk kademe belediyesi de kapatılacak. İlk kademe belediyelerinin kanunda belirtilen ilçelerin mahallelerine dönüştürülmesi veya katılmaları öngörülüyor. Kanunla kapatılan belediye sayısı bin 145'i bulurken, Türkiye'deki belediye sayısı da 3 bin 225'den 2 bin 80'e düşecek. Ancak kurulan 43 yeni ilçenin eklenmesiyle bu sayı 2 bin 123 olacak.

-KURULAN YENİ İLÇELER-

Bazı belde belediyeleri ve ilk kademe belediyelerinin kapatılmasını öngören kanun, 43 yeni ilçe kurulmasını da düzenliyor. Kanuna göre, Adana'da 2, Ankara'da 1, Antalya'da 5, Diyarbakır'da 4, Kocaeli'nde 6, İstanbul'da 8, İzmir'de 2, Mersin'de 4, Sakarya'da 4, Samsun'da 3, Erzurum'da 2 ve Eskişehir'de de 2 yeni ilçe kurulacak. Kanunla, Adapazarı Büyükşehir Belediyesi'nin adı Sakarya, İzmit Büyükşehir Belediyesi'nin adı da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak değiştiriliyor. Kurulan yeni ilçe belediyeleri ise şöyle:

Adana: Çukurova, Sarıçam

Ankara: Pursaklar

Antalya: Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı,

Diyarbakır: Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir

Erzurum: Palandöken, Yakutiye

Eskişehir: Odunpazarı, Tepebaşı

İstanbul: Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi,

İzmir: Bayraklı, Karabağlar

Kocaeli: Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit, Kartepe

Mersin: Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir,

Sakarya: Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan,

Samsun: Atakum, Canik, İlkadım,

-YENİ KADROLAR AÇILACAK-

Genel Kurul'da kabul edilen kanuna göre, İçişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına 688, Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatlarına 387, Milli Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatlarına 473, Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatlarına 774, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün

taşra teşkilatlarına 215, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 129, Diyanet İşleri Başkanlığının taşra teşkilatlarına 215, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına da 301 yeni kadro ihdas edilecek. Köye dönüştürülen belde belediyeleri ile ilk kademe belediyelerinin taşınmazları ile ihtiyaç duydukları araç ve gereçler, kurulan komisyon tarafından ilgili köy tüzel kişiliğine bırakılacak. Mahalle veya köyü dönüştürülen belediyelerin memur ve sözleşmeli personel, geçici işçi statüsündeki personel, büyükşehir belediyesine ya da ilgili bağlı kuruluşa devredilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber