Keyfî trafik cezası kesen fahri müfettiş mahkemelik oldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Mart 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sürücülere haksız yere ceza kesen fahri trafik müfettişi hem görevden atıldı, hem de hakkında kamu davası açıldı.

Balıkesir'e hiç gitmediği halde araç plakasına fahri trafik müfettişince 108 YTL ceza kesilen D.S.'yi Balıkesir 2. Sulh Ceza Mahkemesi haklı buldu. Cezayı kesen müfettiş H.T.'nin daha önce Balıkesir'de özel halk otobüsleri müdürlüğü yaptığı ve bir günde 3 defa aynı plakalı taksi dolmuşa ceza yazdığı belirlendi. Yapılan suç duyurusu üzerine H.T. hakkında 'görevi kötüye kullanmak'tan kamu davası açıldı. Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Onursal Başkanı İhsan Memiş, görevini kötüye kullanan müfettiş oranının yüzde 2'yi geçmediğini söyledi. Türkiye'de 11 bin 500 fahri trafik müfettişi var. 40 yaşını aşmış, 10 yıllık ehliyeti olan, üniversite mezunu, son beş yılda trafik hatası bulunmayanlar fahri müfettiş olabiliyor.

Hatalı sürücülere ceza kesme yetkisi olan fahri trafik müfettişlerinin uygulamaları zaman zaman tartışma konusu oluyor. Bunun bir örneği de Balıkesir'de yaşandı. Fahri Trafik Müfettişi H.T., Sakarya'da ikamet eden ve Balıkesir'e hiç gitmeyen D.S. isimli sürücünün araç plakasına 108 YTL para cezası kesti. D.S.'nin itirazı üzerine Balıkesir 2. Sulh Ceza Mahkemesi cezayı iptal etti. Aynı müfettişin daha önce de bir günde 3 defa aynı plakalı taksi dolmuşa ceza kestiği belirlendi. Suç duyurusu üzerine H.T. hakkında görevi kötüye kullanmaktan Balıkesir 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce kamu davası açıldı.

Mahkemenin kararından duyduğu memnuniyeti dile getiren D.S. şunları söyledi: "5 Haziran 2007 tarihli bir ceza tutanağı adresime getirildi. Zarfı açıp baktığımda çok şaşırdım. Tutanakta Balıkesir'in Yalkır ilçesinde 'Geçmenin yasak olduğu yerden geçmek' suçundan ceza yazıldığı belirtiliyordu. Ben hiç Balıkesir'e gitmedim. Cezanın yazıldığı tarihte de Sakarya'daydım. Bunu delilleriyle mahkemeye sundum ve haklılığım ortaya çıktı."

Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Onursal Başkanı İhsan Memiş, görevini kötüye kullanan müfettişler de çıktığını, ancak yaptıkları tespitlerine göre bu oranın yüzde 2'yi geçmediğini söyledi. Memiş, Türkiye'de 11 bin 500 fahri trafik müfettişi bulunduğunu ifade etti. 40 yaşını aşmış, 10 yıllık ehliyeti olan, üniversite mezunu, son beş yılda trafik hatası olmayan kişiler fahri trafik müfettişi olabiliyor.

Duran Savaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber