Yüksek Lisans Zam ve Tazminatı Etkiler mi?

Memurluğa girmeden önce veya memurluk sırasında yüksek lisans yapanlara bir kademe verilmektedir. Sağlık Kurumları İşletmeciliği mezunlarının Sağlık Hizmetleri Sınıfında çalışanlar açısından mesleki bir üst öğrenim olarak kabul edilmesi sonrasında, yoğun olarak 'Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi' programında yüksek lisans yapan ziyaretçilerimizden mail aldık. Yüksek lisans mezunları da zam ve tazminatlarını üst öğrenimden alabilir mi? Genel bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mart 2008 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GELEN SORULARDAN BİR ÖRNEK

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde sağlık teknikeri olarak (12 yıldır) çalışmaktayım. 1996 da Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF işletme bölümünü bitirdim. 2000 de dokuz eylül Üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü "hastane ve sağlık kurumları yönetimi" programında yüksek lisans yaptım. Aşağıdaki haberiniz kapsamında yapmam gereken bir şey var mı? Varsa nasıl bir yol izlemeliyim. İlginize teşekkürler.

YÖK GENEL KURULUNUN KARARI

14.02.2008 tarihinde toplanan YÖK Genel Kurulu, olumlu karar vererek Sağlık Kurumları İşletmeciliği mezunlarının mağduriyetini gidermiştir. Kurulun kararına göre, Sağlık Kurumları İşletmeciliği artık "Sağlık Hizmetleri Sınıfında çalışanlar için" mesleki bir üst öğrenim sayılacaktır.
Bu karar şuan için 657 sayılı Kanuna tabi olarak sağlık hizmetleri sınıfında çalışan ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü mezunu olan memurları etkileyecektir. Sağlık meslek lisesi mezunlarının üniversitede devam edebileceği alanları daraltan Yüksek Öğretim Kurulu, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi'ne bağlı "Sağlık Kurumları İşletmeciliği" bölümünden mezun binlerce kişiyi, bu son kararıyla memnun etti.

ZAM VE TAZMİNAT KARARNAMESİNDEKİ HÜKÜM

Zam ve tazminatlar 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara" göre ödenemktedir.

Anılan Kararnamenin Bazı özel durumlara ilişkin esaslar düzenleyen 4 üncü maddesinin (e) bendinde "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez." denilmektedir.

Bu madde teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarda çalışanlar için özel bir düzenleme yapmıştır. Bu düzenleme GİH başta olmak üzere diğer hizmet sınıflarında çalışan memurları etkilememektedir. Bu hükme göre memur teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında ise bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirdiğinde zam ve tazminatı üst öğrenim üzerinden verilmektedir.

UNVANI LİSANS ÖĞRENİMİ VERİR

Yukarıdaki hüküm bağlamında şu soruya cevap vermek gerekmektedir. Öğrenim unvanını ne belirler? Yüksek lisans kişiye unvan sağlar mı?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun değişik 43 üncü maddesinin (b) bendi hükmü uyarınca yükseköğrenim görenlerin kazandıkları unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı yetkili kılınmış olup, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 1.3.1996 tarih ve B.30.0.EÖB.00.00.01-380-3464 sayılı yazısında lisans öğrenimlerin unvanları belirlendiğini belirtilmiş bulunmaktadır.

Bu çerçevede, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümü üzerine "hastane ve sağlık kurumları yönetimi" programında yüksek lisans yapmanız lisan örgenim niteliğinizi ve unvanınızı değiştirmemektedir.

Bir başka anlatımla, kişinin yaptığı yüksek lisans ile kişinin unvanı ve mesleği değişmemektedir. Bu sebeple yan ödeme kararnamesinin 4 üncü maddesinin (e ) bendi hükmünden yararlanmak suretiyle üst öğrenimlilere verilen özel hizmet tazminatından faydalanmanızın mümkün olmadığı tarafımızdan değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber