Rüşvet operasyonunundaki köstebek kim?

Haber Giriş : 12 Mart 2008 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Tutuklanan Sedefçi'ye operasyonu 3 gün önce haber veren kişinin Ankara emniyetinden üst düzey bir yetkili olduğu öğrenildi

Hilal ÖZTÜRK / HABER MERKEZİ

Edirne Emniyeti'nin elde ettiği bilgilere göre, köstebek operasyonun yeni belediye binası yapımı ve arsa satışı ihalesiyle ilgili olduğunu ve Edirne Belediye Başkanı Sedefçi'nin de gözaltına alınacağını bildirdi. Operasyon yapılacağı bilgisinin CHP'ye sızdırıldığı, parti kanalıyla Sedefçi'nin uyarıldığı öğrenildi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da zaten operasyondan iki gün önce haberdar olduğunu açıklamıştı.

?Tedbir alın? uyarısı

Sedefçi operasyon yapılacağını öğrenir öğrenmez, ihaleyi alan firma yetkililerini de aradı. Sedefçi'nin firma yetkililerine ?tedbir alın? dediği de teknik takip sırasında tespit edildi. Sedefçi avukatlarıyla toplantı yapıp, operasyonu durdurabilmek için neler yapılabileceğini görüştü. Operasyondan 3 gün önce savcılığa iki ihaleyle ilgili suç duyurusunda bulundu. Aynı gün basın toplantısı da yaptı.

Sorguda itiraf etti

Başkan Sedefçi her iki ihaleyle ilgili evinde bulunan ve delil olabilecek tüm belgeleri de ortadan kaldırdı. Polis ev aramasında bu nedenle hiçbir şey bulamadı. Sedefçi polis ifadesinde de operasyon yapılacağını 3 gün önce öğrendiğini, Ankara'dan bilgi geldiğini de itiraf etti.

Fabrikada fotoğraflandı

Başkan Sedefçi'nin su imtiyaz ihalesini kazanan Elektromed'in sayaç fabrikasında çekilmiş fotoğrafları operasyon dosyasında yeraldı. Sedefçi'nin firma yetkilileriyle yemek yerken çekilen fotoğrafları da deliller arasına girdi. Sedefçi'nin sorgu sırasında kendisine gösterilen delillere yanıt vermekte zorlandığı öğrenildi.

150 rüşvet iddiası var

Başkan Sedefçi'nin 2001 yılındaki davada yaklaşık 150 rüşvet iddiasından yargılandığı öğrenildi. Sedefçi belediyenin ihalelerine giren firmalardan ?Edirnespor'a bağış? adı altında para aldığı, ancak bu bağışların Edirnespor'a gitmediği iddiasıyla yargılandı. Başkan Sedefçi hakkındaki dava 2003 yılında af kapsamına alındı ve 5 yıl içinde herhangi bir suç işlememesi kaydıyla ertelendi. Ancak Arasta operasyonu bu 5 yıllık süre kapsamında değerlendirilirse, Başkan Sedefçi'nin eski davasının yeniden açılabileceği belirtiliyor.

Operasyon sürüyor

Operasyon kapsamında Termikel bünyesindeki Elektromed'in de içerisinde yeraldığı Çamlıca'daki MVM binası polisler tarafından arandı. Polis su imtiyaz ihaleleriyle ilgili tüm belge ve bilgisayar kayıtlarına el koydu. Ayrıca operasyonun sürdüğü ve yeni gözaltılar olacağı da öğrenildi.

Vatan

FERHAT ÜNLÜ

Belediye Başkanı'nın da tutuklandığı operasyonla ilgili konuşan bir polis yetkilisi, "4 ay önce polise bir ihbar geldi. Biz de teknik takibi başlattık" dedi

Belediye Sarayı'nın satışı ile içme suyu şebekesi imtiyaz devri ihalelerine girecek şirket yetkililerinin telefonları mahkeme kararıyla izlemeye alındı

Edirne'de 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın adının da karıştığı rüşvet operasyonunun perde arkasını bir polis yetkilisi SABAH'a anlattı. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin de içerisinde olduğu 9 kişinin tutuklandığı operasyonun 4 ay önce polise gelen bir ihbarla başlatıldığını belirten yetkili, "Rüşvetler su satışından elde edilen rantın paylaşımı için verilmiş" dedi. Ahmet Özal'ın Emniyet'teki ifadesinde "Ben rüşvet almadım" dediğini kaydeden polis yetkilisi "Tabii ki öyle söyleyecek" yorumunu yaptı.

DİNLEME KARARI ÇIKTI

Operasyonun Emniyet'e ulaşan bir ihbarla başlatıldığını söyleyen polis yetkilisi "Belediyeyle ilgili bir takım ihalelerde rüşvet alındığı ihbar ediliyordu. Su ihalelerine fesat karıştırdığı ileri sürülüyordu. Bunun üzerine adı geçen isimleri dört ay önceden teknik takibe aldık" dedi. Özellikle Edirne Belediye Sarayı'nın satışı ile içme suyu şebekesi imtiyaz devri ihalelerine girecek şirket yetkililerinin telefonlarının mahkeme kararıyla izlemeye alındığını kaydeden yetkili, banka kayıtlarının da didik didik incelendiğini ifade etti.

BANKA KAYITLARI

Banka kayıtlarını da inceleyen polis birimlerinin Belediye Sarayı'nın satışıyla ilgili kuşku verici hareketler tespit ettiğini söyleyen yetkili, "Belediye Sarayı 20 Eylül 2007 tarihinde Gayri Menkul Proje Geliştirme İnşaat Taahhüt ve A.Ş.'ye 21 milyon 750 bin YTL'ye satılmış. Ama ihaleyi kazanan şirket bir gün sonra 7 milyon YTL farkla aynı binayı Redevco Sekiz Emlak Geliştirme İnşaat Yatırım ve Ticaret A.Ş. adlı bir şirkete satmış. Bunu tespit ettik" dedi. Operasyonu yürüten polis yetkililerine göre; önümüzdeki dönemde belediyelerde su yolsuzluğu artabilir.


'Başkan ihale kazanan firmayla önce görüştü'

SU şebekesi ihalesinde Belediye Başkanı Sedefçi'nin Ankara'da ihaleyi kazanan firmanın yetkilileriyle buluştuğu tespit ettiklerini belirten yetkili "İhalesi öncesinde Veli Aksaz adlı aracıyla yapılan anlaşmaya göre Mustafa Selçuk ve Mehmet Altunhan'ın sahibi olduğu Yerel Yönetim Altyapı ve Arıtma Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ihalede kolaylık sağlandığı belirlendi" diye konuştu.


"Özal'la tanışmaları bir yıl önceye dayanıyor"

POLİS yetkilisi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Ahmet Özal'ın ihale çetesiyle tanışıklığının ise bir yıl önceye kadar gittiğini belirtti. Ahmet Özal'ın dün Emniyet'teki ifadesinde kendisine yöneltilen suçlamaları reddettiğini ve "Ben rüşvet almadım, kimseye aracılık da yapmadım, Hamdi Sedefçi'yi de tanımıyorum" dediğini kaydeden polis yetkilisi "Öyle söyleyecek tabii" dedi.


'Belediyelerde su yolsuzluğu artabilir'

TEKNİK takipte belediye başkanı Hamdi Sedefçi'nin cep telefonunun da dinlemeye alındığını belirten yetkili, su ihalelerinde yolsuzluğun küresel ısınmayla birlikte su ihtiyacının artması üzerine ortaya çıkan yeni bir yolsuzluk türü olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde belediyelerde su yolsuzlukları artabilir. Bu bir ilk örnek" değerlendirmesinde bulundu.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber