Sözlü sınav nedeniyle atanamayınca dava açtı/ Örnek dilekçe

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mart 2008 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine 4/B maddesine göre sözlü sınav esasında B grubu kadro ilanı çıktı. Alımlar Aralık 2007 Danıştay kararı bilinmesine rağmen KPSS puanı esasına göre düzeltilmeden ilan edildi. KPSS puanı düşük olan pek çok aday sınavı kazanmış oldu. Bunun sonucunda sınavı kaybeden bazı kişiler Zonguldak İdari Mahkemesine bu kararın iptali, yürütmenin durdurulması ve KPSS puan esasına göre atama yapılması için dava açtılar.

Bu dava dilekçelerinin bir örneği aşağıdadır.

ZONGULDAK İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİ VARDIR.

DAVACI:
ADRES :
DAVALI:

DAVANIN KONUSU:Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ????????bölümüne 657 sayılı Kanunun 4/B statüsüne alınacak personel için yapılan sözlü sınavı sonrasında başarısız sayılarak atanmamama ilişkin işlemin iptali ile ??????????? bölümüne sözlü sınav sonrasında KPSS puanı benden daha düşük olan kişinin atamasına ilişkin işlemin iptali ve öncelikle yürütmenin durdurulması istemidir.

TEBLİĞ TARİHİ: 05.03.2008 internet ortamında yapılan duyuru ile öğrenilmiştir.

OLAYIN İZAHI: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesine 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam edilmek üzere KPSS B puan grubu puan sırasına konulmak kaydıyla ve sözlü sınav başarı sırasına göre sözleşmeli personel alınacağı duyurulmuş ve başvuru koşulları ilan edilmiştir (Başvurmak için gereken şartlar dilekçenin ekinde yer almaktadır). Başvuru için gerekli evrakları tamamlayarak sözlü sınavın yapılacağının ilan edildiği gün olan 20.02.2008 tahinde sözlü sınava girdim. 25.02.2008 tarihinde internet kanalıyla yapılan duyuru da başarısız olduğumu ve KPSS puanı benden daha düşük olan ??????..'ın sözlü sınavından başarılı sayılarak atandığını öğrendim. Sözlü sınav yapılarak KPSS puanındaki sıralama dikkate alınmadan atama yapılması objektif kriterler dikkate alınmadan geniş bir taktir yetkisi içinde atama sonucunu doğurur ki hukuk devleti ilkesi içinde bu durumun kabulüne olanak bulunmamaktadır.

MEVZUAT

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4.maddesinde; Kamu hizmetlerinin; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürüleceği, (B) fıkrasında sözleşmeli personelin ;" Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri" olduğu ve "Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde, Bakanlar Kurulunca tespit edilecek esas ve şartlarla tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları ...."nın mümkün olduğu hüküm altına alınmıştır.

6.6.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara 28.6.2007 günlü, 26566 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/12251 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile "Sınav Şartı" başlıklı bir ek madde eklenmiş olup, bu madde ile; Kamu kurum ve kuruluşları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre;
a) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle doğrudan yapılacak merkezi yerleştirme,
b) Yazılı ve/veya sözlü sınav yapılmaksızın, KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yerleştirme,
c) KPSS (B) grubu puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir unvan için boş bulunan sözleşmeli personel pozisyonunun beş katına kadar aday arasından ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav başarısı sırasına göre yapılacak yerleştirme yöntemlerinden herhangi biri ile sözleşmeli personel istihdam edebilirler hükümlerine yer verilmiş bulunmaktadır.

DAVA KONUSU İŞLEMLERİN İPTALİNİ GEREKTİREN NEDENLER

657 sayılı Kanunun öngördüğü 4/B statüsüne yapılacak atamaların usulünü belirlemek amacıyla 28.6.2007 tarih ve 26566 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esasların Ek 2.maddesinin c fıkrası uyarınca dava konusu işlemler tesis edilmiştir. Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonunun , Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esasların Ek 2. maddesinin b ve c fıkralarının iptali istemiyle dava açmıştır. Danıştay nezdinde açılan bu davada Danıştay 12. Dairesi'nin 14.12.2007 gün ve E:2007/4100 sayılı kararıyla ?Olayda; 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilecek personelin işe ne şekilde alınacağına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığı, dava konusu düzenleme ile bu eksikliğin ortadan kaldırılması amacıyla çeşitli yöntemlerin getirildiği, davacı tarafından hükmü yukarıda aktarılan ek 2. maddenin (b) ve (c) fıkralarının iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmış olup, 657 sayılı Yasada sözleşmeli personelin, kamu hizmeti görevlileri olarak kabul edildiği, iptali istenilen düzenlemenin (a) ve (b) fıkraları ile sözleşmeli personelin hangi yöntemler kullanılarak hizmete alınacağına ilişkin objektif ve yansız kriterlerin getirildiği ve bu düzenlemelerin yeterli olduğu anlaşılmıştır.
Bu düzenlemeler karşısında, (c) fıkrası ile yöntemdeki objektif ilke ve ölçütler terk edilerek iş ve unvan ayrımı yapılmadan tam bir serbestlik içerisinde sözleşmeli personel istihdamında idareye yetki veren bu fıkranın esaslarda yer almasında hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esasların ek 2. maddesinin (c) fıkrasına ilişkin olarak, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 4001 sayılı Kanunla değişik 27. maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleşmiş olduğu anlaşıldığından anılan fıkranın yürütülmesinin durdurulmasına (b) fıkrası yönünden ise istemin reddine?
14.12.2007 tarihinde oybirliği ile karar verilerek c fıkrasının yürütmesini durdurmuştur.

Yapılan sözlü sınav sonrasında başarısız sayılarak atanmadığımı 25.2.2008 tarihinde yayınlanan ilan yolu ile öğrendim. Ancak Danıştay 12. Dairesi'nin 14.12.2007 gün ve E:2007/4100 sayılı kararının ardından idare ile yaptığım şifai görüşmelerde Danıştay kararı değerlendirilerek atamalarla ilgili yeni bir karar verileceği tarafıma bildirildi. 05.03.2008 tarihinde internet aracılığıyla yapılan duyuruda ise Danıştay kararı hiç dikkate alınmadan 25.02.2008 tarihinde ilan edilen sınav sonuçlarına göre atamaların yapılacağı ve kazananların 11.03.2008 tarihine kadar atanmaları için gerekli belgeleri tamamlayarak teslim etmeleri gerektiği bildirilmiştir.

Anayasamızın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir hukuk devleti olduğu düzenlenmiştir. Hukuk devleti ilkesinin en temel özelliği ise idarelerin yargı kararlarına uygun hareket etmeleridir. Nitekim bu husus Anayasamızın 138. maddesinin son fıkrasında idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır hükmü ile de ifadesini bulmuştur.

Bu bağlamda sözlü sınavların sonuçlarının açıklanmasının ardından henüz atama için gerekli belgelerin istenmesi aşamasındayken yani atamalar gerçekleşmemişken Danıştay kararından haberdar olan idarenin Danıştay kararında belirtildiği şekliyle atama işlemlerini durdurarak ya ÖSYM Başkanlığı tarafından KPSS B grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle doğrudan yapılacak merkezi yerleştirme ya da yazılı ve veya sözlü sınav yapılmaksızın KPSS B grubu puan sıralaması esasına göre atama yapması gerekirken Danıştay kararı ile iptal edilmiş bir düzenlemeyi dayanak alarak hiçbir objektif ve nesnel ölçütü olmayan hukuka aykırılığı yargı kararı ile ortaya çıkmış sözlü sınav sonuçlarına göre atama işlemlerini devam ettirmeyi tercih etmiştir. ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılacak olan merkezi yerleştirme veya KPSS B grubu puan sıralamasına göre yapılacak olan yeni bir yerleştirmede ise puan sıralamasına göre hakeden kişilerin atanacağı tartışmasızdır.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİ HAKKINDA

Sözlü sınavda başarılı sayılarak atanması uygun görülenlerin 11.03.2008 tarihine kadar belgelerini getirmeleri halinde atanacakları ilan edildiğinden atama işinin niteliği gereği öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini YÜCE MAHKEMENİZDEN talep etmekteyim.

SONUÇ
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ????????? bölümüne 657 sayılı Kanunun 4/B statüsüne alınacak personel için yapılan sözlü sınavı sonrasında başarısız sayılarak atanmamama ilişkin işlemin iptali ile sözlü sınav sonrasında ???????????.. bölümüne benden daha düşük puan alan kişinin atamasına ilişkin işlemin İPTALİ ve öncelikle YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ,atamaların yapılacak olması sebebiyle savunma süresinin kısaltılmasına karar verilmesi ve yargılama giderlerinin davalı idare üzerinde bırakılmasını, saygılarımla talep etmekteyim .

DOSYAYA EKLİ BELGELER
14.12.2007 tarihli Danıştay kararı
Sınav Duyurusu
Sözlü sınava çağırılanlar listesi
Sınavı kazananlar listesi

DAVACI

İMZA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber