Öğretmenliğe kademe yönetmeliğinde sona gelindi

Haber Giriş : 04 Ekim 2004 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenliğin kademelendirilmesine ilişkin esasları belirleyen yönetmelik taslağına son biçimi verildi. TBMM'den geçirilen yasada, kademelendirmeyle ilgili önemli konular yönetmeliğe bırakılmıştı. Yönetmeliğe göre başöğretmen olabilmek için üniversite mezunu bir öğretmenin en az 6 yıl "uzman" öğretmen olarak çalışması gerekiyor. Ancak "geçici" hükme göre, yönetmelik yürürlüğe girdiğinde en az 16 yıl hizmet yılını dolduran öğretmenler, sınavı kazanarak 1 yıl uzman öğretmenlik yapmalarının ardından, herhangi bir koşul aranmaksızın bir kereye mahsus olmak üzere başöğretmenlik sınavına da girebilecekler. Bugünkü koşullarda uzman öğretmenlere 70, başöğretmenlere 140 milyon lira ek tazminat ödenecek.

"Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği" adı verilen taslak birkaç hafta içinde yürürlüğe girecek. TBMM'den geçen yasa doğrultusunda hazırlanan yönetmeliğe göre öğretmenler 100 puan üzerinden değerlendirilecekler. Bu puanın yüzde 50'sini yazılı sınav puanı oluştururken, yüzde 10'ununu kıdem, yüzde 20'sini eğitim, yüzde 10'unu etkinlikler, yüzde 10'unu da iş başarımı belirleyecek. 32 maddelik taslakla getirilen düzenlemeler ana hatlarıyla şöyle:

UZMAN ÖĞRETMENLİK

Uzman öğretmenlik sınavına başvurabilmek için yüksek öğrenimini tamamlamış olan öğretmenlerden "kıdem şartı" olarak en az 8 yıl öğretmenlik yapmış olması gerekiyor. Bu süre, yüksek lisans öğrenimi yapmış ve Kamu Personeli Dil Sınavı'ndan (KPDS) en az C almış öğretmenler için 7 yıla inecek. Doktora öğrenimi yapmış öğretmenler ise en az 5 yıldır çalışıyor olmaları gerekecek. Uzman öğretmen olabilmek için yüksek lisans mezunu olmayan öğretmenlerin en az 10 kredilik iki hizmet içi eğitimi bitirmesi gerekiyor. Uzman öğretmen olacak öğretmenlerden, en az 10 kredilik bilgi ve iletişim teknolojisini kullanabildiğine ilişkin belge sahibi olmaları beklenecek.

BAŞÖĞRETMENLİK

Başöğretmenlik sınavına başvurabilmek için "kıdem şartı" olarak, yüksek öğrenimini tamamlamış olan öğretmenlerin en az 6 yıl "uzman öğretmen" olarak çalışmaları gerekiyor. KPDS'den en az C alan öğretmenlerin ise 5 yıl uzman öğretmen olarak çalışmaları yeterli olacak. Uzman öğretmenliği sırasında doktora öğrenimini tamamlamış olanların da en 3 yıl uzman öğretmen olarak çalışmış olmaları gerekiyor. Doktorasını tamamlamamış olan uzman öğretmenler ise en az 10 kredilik hizmet içi eğitim etkinliğini tamamlamaları gerekiyor.

SINAV KONULARI: Uzman öğretmenlik sınavında 20 puanlık Türkçe, 20 puanlık genel kültür, 30 puanlık pedagojik formasyon ve 30 puanlık özel alan bilgisinden soru yöneltilecek.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ SORULACAK

Başöğretmenlik sınavında ise insan hakları, demokrasi eğitimi, çevre eğitimi, barış ve güvenlik, kültürler arası etkileşim, gençlik kültürü ve davranışlar, cinsiyet eşitliği gibi "eğitimin genişletilmiş vizyonu içerisinde yer alan konulardan" 20 puanlık, kamu yönetimi mevzuatı, milli eğitim mevzuatı, eğitim yönetimi ve eğitim sistemi ile ilgili temel bilgiler, milli güvenlik konularından 30 puanlık, pedagojik formasyon 30 puanlık ve özel alan bilgisinden 20 puanlık soru gelecek.

Alanında ya da eğitim alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanlar uzman öğretmenlik, doktora öğrenimini tamamlayanlar ise başöğretmenlik için yapılacak "yazılı sınavdan" muaf olacaklar. Bu öğretmenler de diğer koşulları yerine getirmek zorunda olacaklar ve kıdem, eğitim, etkinlikler ve sicil puanlarıyla 100 üzerinden değerlendirilecekler.

DANIŞMA KURULUNA EĞİTİM-SEN ÜYESİ

Yapılacak sınavın esas ve usullerini Danışma Kurulu belirleyecek. Danışma Kurulu'na "Eğitim Öğretim ve bilim hizmetleri kolunda en fazla üyeye sahip sendikanın bir temsilcisi" sıfatıyla bir Eğitim Sen'li de katılabilecek. Ancak sınavla ilgili asıl işlemleri yürütme komisyonu belirleyecek. Bu komisyon, Personel Genel Müdürü, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, eğitim öğretim birimleri ile Yükseköğretim Genel Müdürlüğü ve Personel Genel Müdürlüğü'nden birer daire başkanı ile Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığı'ndan bir şube müdüründen oluşacak.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber