Ekmek israfı had safhada

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2008 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekmek israfının Türkiye'de büyük boyutlara ulaştığını belirten Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Hububat İşletme ve Mühendisliği Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sezgin Ünal, "Genellikle taze yediğimiz ekmeği, soğuyup sertleştiği zaman bayat kabul ederek istemiyoruz. Türkiye'de fırın sayısının fazlalığı sebebiyle günlük ihtiyaçtan çok fazla ekmek üretilmesi, israfın en önemli sebebidir." dedi.

Toplu tüketim yerlerinde yeterince planlama yapılmaması ve taze ekmek yeme alışkanlığı fazla olan evlerde soğuk ekmeklerin atılmasının israfı arttırdığını vurgulayan Prof. Dr. Ünal, "Ekmekler ısıtıldığında tekrar taze bir hal alır. Bayat kabul edilen ekmekler değişik şekillerde değerlendirilirse israf olmaz." şeklinde konuştu.

Amerika kıtasında Meksika, Şili, Peru ve Venezuala'da beslenmenin yüzde 50'sinin ekmeğe dayalı olduğunu, diğer yandan ekmek tüketiminin ABD'de artma eğilimi gösterdiğini açıklayan Ünal, "Kuzey ve Batı Afrika ile Mısır'da ekmek, gıda tüketiminin üçte ikisinden fazlasını oluşturmaktadır. Avrupa'da ekmek tüketimi Almanya'da yüksektir, İtalya, Danimarka ve Portekiz de onu izlemektedir. En düşük üretim İngiltere ve Lüksemburg'dadır. Balkan ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinde ise en yüksek seviyededir." dedi.

Genel olarak beden çalışması az ve değişik besin grupları yiyen yetişkin erkeklere 150-300 gram, kadınlara 100-200 gram ekmek yeterliyken daha çok bedeniyle çalışanlarda bu miktarın arttığını belirten Ünal, "Türkiye'nin ulusal besin tüketimi verilerine göre kişi başına günlük ekmek tüketimi ortalama 402 gramdır. Ülke genelinde ortalama 2 bin 291 kalorilik enerjinin yaklaşık yüzde 45'i ve 68 gram proteinin yüzde 47'si ekmekten sağlanmaktadır." diye konuştu.

Kepekli ekmeğin enerji değerinin düşük olduğunu ve doygunluk verdiğini vurgulayan Sezgin Ünal, "Bu sebeple kilo almak istemeyenler veya diyet uygulayanların, beyaz yerine kepekli ekmek ve çavdar ekmeği yemesi önerilir. Özellikle kepekli undan ekmek yapımında mayalanmanın iyi olması, vücuda yararlılığı arttırmaktadır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber