Türk Eğitim Sen'in büyük hatası

Haber Giriş : 05 Ekim 2004 01:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

W harfinin öğretilmesini dış güçlere bağlayan eğitim sendikası aynı harfi kullanıyor

W, x ve q harflerinin öğrencilere öğretilmesine karşı çıkan ve bunu dış güçlerin oyunu olarak nitelendiren eğitim sendikası, www.turkegitimsen.org.tr internet adresinde w harfini kullanıyor.

Türkiye Kamu Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Türk Eğitim Sendikası ?q, w, x? harflerinin ders kitaplarında öğretimine yer verilmesini Türk Milli Eğitim sistemine vurulan ağır bir darbe ve devletin temellerini kökten sarsmaya yönelik bir girişim olarak gösterdi. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan önceki gün yaptığı basın açıklamasında, ilköğretim 4. sınıflarda okutulan Türkçe ders kitabında 29 harften oluşan alfabe dışında q, w ve x harflerine de yer verildiğini belirterek, Avrupa Birliği'ne şirin görünmek uğruna bakanlığın bu harflerin kullanımına izin verdiğini savunmuştu. Şuayip Özcan, açıklamasında bu harflerin öğretimine yer veren Delta-Zambak Yayınevi'nin ismini vermişti.

Delta-Zambak Yayınevi Genel Müdürü Orhan Keskin, iddiaların tutarsız olduğunu ve günlük hayatta kullanılan harflerin öğrenciye tanıtılması dışında hiçbir amaç taşınmadığını söyledi. Orhan Keskin, bakanlığın ve diğer yayınevlerinin kitaplarında da aynı uygulamanın görülmesine rağmen sadece kendi yayınevlerinin isminin zikredilmesini ise 'art niyetli yaklaşım' olarak niteledi. Keskin, iddialarla ilgili şu açıklamayı yaptı: ?Delta-Zambak Yayınları'nın 22. sayfasında yer alan ?dik temel yazı büyük ve küçük harfler' ve 44. sayfasında yer alan ?bitişik eğik yazı büyük ve küçük harfler' 1997 yılında 2482 sayılı Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan yazı programının gereği olarak verilmiştir. Yani bu uygulama bir zorunluluktur. Ayrıca günlük hayatta kullanılan q, w, xharflerinin öğrencilere gösterilmesi bir ihtiyaçtır. Bu uygulama Türk alfabesine yeni harf ekleme şeklinde algılanmamalı, yaşadığımız çağın gereği olarak değerlendirilmelidir. Sözü edilen harfler Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türkçe kitaplarında da mevcuttur. Ayrıca adı geçen kitabımız Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun 23.05.2003 tarih ve 187 sayılı kurul kararı ile onaylanarak 2003-2004 öğretim yılından itibaren beş (5) yıl süre ile ders kitabı olarak kabul edilmiştir.?

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan ise bakanlığın yaptığı uygulamaları eleştirmek için böyle bir basın açıklaması yaptığını, yayınevleri ile hiçbir sorunlarının olmadığını açıkladı.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber