Türk basını, kapatma davasını şaşkınlıkla karşıladı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Mart 2008 18:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti aleyhine kapatma davası açması, gazetelerin büyük bölümünde eleştiriye yol açtı.

Hürriyet, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleri dışında bütün gazetelerde karara tepki vardı. Radikal Gazetesi, "Yok artık, daha neler" manşetini atarken; Sabah Gazetesi "Meclis'i de kapatın" şeklinde ironik bir başlık kullandı. Taraf ve Star gazeteleri "Velev ki kapattın" başlıkları ile parti kapatmanın çözüm olmadığına, yerine gelen partilerin daha güçlü olarak iktidara geldiğine dikkat çekti. Anayasa Hukukçusu Prof. Ergun Özbudun'un "En iyi ve sağlam yol halkı kapatmaktır. Uzaydan halk getirmektir." şeklindeki açıklamaları bütün gazeteler tarafından öne çıkarılırken; Yeni Şafak, bu açıklamalara dayanarak "Kapatabilirsen milleti kapat" sürmanşetiyle çıktı.

"Yok artık, daha neler" manşetiyle davaya en sert tepkiyi gösteren Radikal'in yazarları da kararı eleştiren yazılar kaleme aldı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, "Sanıyorduk ki Türkiye buraları aştı, artık Avrupa Birliği kapısına dayandı, artık bu ülkede demokrasi var ve en önemlisi artık bu ülkede parti kapatmak çok zorlaştı. Ne kadar yanılıyormuşuz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı önce Demokratik Toplum Partisi için kapatma davası açtı. Ardından kahir çoğunlukla iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi için. Yakında Milliyetçi Hareket Partisi için de dava gelirse şaşırmayacağım, öyle ya onlar da türbanı serbest bırakacağı düşünülen Anayasa değişikliğine imza ve oy verdiler. Anayasa Mahkemesi'nin de savcının istemi doğrultusunda karar vermesi durumunda herhalde 'karşı devrim' süreci tersine çevrilecek, yeniden tek parti dönemine geri döneceğiz!" dedi.

Sabah Gazetesi başyazarı Mehmet Barlas da "Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak istesem herhalde benim de aklıma iktidardaki partiyi kapatmak gelirdi." ifadesiyle Yalçınkaya'ya göndermede bulundu. Barlas, şöyle devam etti: "Şaka gibi. Hakikaten şaka gibi...(...) Açıkçası galiba TBMM içinde sadece CHP kalsa ve ülkenin demokrasisi 'Tek Parti' modeli içinde sürse 'rejim' bütün tehlikelerden arınmış olacak sanki."

Sabah yazarı Emre Aköz, kapatma davasının arkasındaki zihniyet için, "Demokrasiye aykırı fiillerin odağı" nitelemesini yaptı. Başsavcı'nın kapatma davasını ise taraf tutan hakemin 2-0 gerideki takımı kurtarabilmek için uydurma penaltı kararı ile skoru eşitlemesine benzetti.

Taraf gazetesi, gelişmeleri, "Yeni 28 Şubat denemesi" olarak değerlendirdi. CHP yöneticilerinin kapatma davasını destekleyen açıklamalarına dikkat çeken gazete, "CHP savcı gibi" başlığına da yer verdi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, "Bu son girişim, sanırım bizim eski usul devletin yaptığı son büyük hata olacak." ifadesini kullandı.

En çarpıcı yorumlardan biri de Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar'a aitti. Tayyar, emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen günlüklerdeki darbe planlarına sözü getirdi. Bu darbe planlarından birine verilen isim, Sarıkız'dı. Tayyar, "Sarıkız hortladı" başlıklı yazısında, şu satırlara yer verdi: "Sarıkız ve Ayışığı darbe senaryolarıyla eş zamanlı olarak hazırlıkları başlatılan bu iddianame, AB üyeliği için müzakere masasına oturan Türkiye'ye karşı büyük bir haksızlıktır. Maalesef, Sarıkız yeniden hortlatıldı. Ama nafile..."

Star gazetesi başyazarı Mehmet Altan ise yaşananları 'sınıf savaşı' olarak niteledi. Altan, "Aslına bakarsanız yoksullar ile tuzu kurular karşı karşıya. Tuzu kurular ve onların müttefiki olan Ankara'nın egemenleri, AK Parti vasıtasıyla merkeze taşınan yoksulları gördükçe feryat ediyorlar: 'İrtica geliyor.' Aslında irtica gelmiyor, egemenlik gidiyor galiba." diye yazdı.

Gazetelerin kapatma davası ile ilgili manşetleri:

Sabah: Meclis'i de kapatın

Yeni Şafak: Kapatabilirsen milleti kapat

Radikal: Yok artık, daha neler

Star: Velev ki kapattın

Taraf: Velev ki kapattın

Vatan: Sezer damgası... Siyasete bomba düştü

Akşam: İktidara kapatma davası

Hürriyet: AKP'ye dava şoku

Vakit: Milli iradeye kilit vurulamaz

Bugün: İstikrara en büyük haksızlık... 16 milyon gerici varmış!

Milliyet: AKP'ye kapatma davası

Cumhuriyet: AKP'ye kapatma davası

Milli Gazete: AKP'ye kapatma davası

İstanbul / Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber