CHP, Vakıflar Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor

Haber Giriş : 16 Mart 2008 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, iktidarla muhalefet arasında ?Lozan deliniyor? tartışmalarına yol açan Vakıflar Yasası'nı bu hafta Anayasa Mahkemesi gündemine taşıyacak. CHP'nin iptal başvurusuna MHP ve DSP'nin de imza vermesi bekleniyor.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bazı maddeleri veto edilen ve geçtiğimiz haftalarda Meclis Genel Kurulu'nda yeniden kabul edilen Vakıflar Yasası, Anayasa Mahkemesi gündemine gelecek. Yasayla ilgili iptal başvurusu için hazırlıklarını tamamlayan CHP'nin Çarşamba ya da Perşembe günü Anayasa Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor. İktidarla muhalefet arasında, vetolu maddelerinin Genel Kurul'da görüşülmesi sırasında sert tartışmaların yaşandığı Vakıflar Yasası, ?Lozan deliniyor? tepkisine yol açmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından harekete geçen CHP, geçen hafta yapılan grup toplantısında, grup başkanvekillerine iptal başvurusu için yetki verirken, hazırlıkların da tamamlandığı bildirildi. Vakıflar Yasasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak iptal başvurusu için MHP ve DSP de CHP'yle temasa geçerken, CHP'nin ya ?anamuhalefet partisi? sıfatıyla ya da MHP ve DSP'nin vereceği imzalarla yasa için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmayı değerlendirdiği kaydedildi. CHP'nin iptal başvurusunun gerekçesini ise yasanın Anayasa'nın 2, 33, 35, 90 ve 153'ncü maddelerine aykırılık teşkil ettiği oluşturacak.

YASA NE GETİRİYOR?

Kamuoyunda da tartışmalara yol açan Vakıflar Yasası'nın, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen maddeleri ise Vakıflarla ilgili önemli düzenlemeler öngörüyor. Buna göre yabancılar, Türkiye'de hukuki ve fiili mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilecek. Vakıf senetlerinde yer almak kaydıyla, amaç veya faaliyetleri doğrultusunda, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek, yurt dışında şube ve temsilcilik açabilecek, üst kuruluşlar kurabilecek ve yurt dışında kurulmuş kuruluşlara üye olabilecekler. Değiştirilerek kabul edilen 26'ncı maddeye göre de,vakıflar amaçlarını gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla genel müdürlüğe bilgi vermek şartıyla, iktisadi işletme ve şirket kurabilecek, kurulmuş şirketlere ortak olabilecekler. Ancak elde edilecek gelirleri, vakıf senedinde yer alan amaç dışındaki işler için tahsis edemeyecek.

CHP, Vakıflar Yasası'nın dışında, geçen hafta yine sert tartışmalar arasında Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen ve 862 belde belediyesinin kapatılmasını, 43 yeni ilçe kurulmasını öngören Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'la ilgili de Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu için hazırlıklarını başlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber