Kara harekatında gizli kalan fotoğraf

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2008 23:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınırötesi harekatın en önemli anını gözler önüne seren bir fotoğraf günler sonra ortaya çıktı.

Fotoğrafta Mehmetçiğin 21 Şubat geceyarısı dolunay ışığında K. Irak'a nasıl sızdığı görülüyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93. Yıldönümü dolayısıyla Ankara'daki AnkaMall Alışveriş Merkezi'nde açtığı "Terörle mücadelede Türk Silahlı Kuvvetleri" konulu fotoğraf sergisinde, sınırötesi harekata ilişkin bugüne kadar hiç yayımlanmamış fotoğraf kareleri yer aldı. Fotoğraflardan birinde, saçı sakalı birbirine karışmış Mehmetçik, zorlu koşullarda ilerlerken yer alıyor. Diğer bir karede ise, TSK'nın operasyonda motorlu kızaklar da kullandığı görülüyor.

Ama en dikkat çekici fotoğraf 21 Şubat gecesine, yani operasyonun ilk saatlerine ait. Gecenin kör karanlığında askerin yolunu dolunay aydınlatıyor. Mehmetçik sınırı henüz aşmış ve Zap bölgesine doğru ağır ama emin adımlarla kol düzeninde ilerliyor. Bulundukları noktanın bir dağ zirvesi olduğu gözleniyor. Bir yanda onlarca kiloluk malzeme taşıyan askerler, diğer yanda üzerine ayın ışığı yansımış karlar ve Mehmetçiğin sınırötesindeki gölgesi...

Neden dolunay seçildi?

TSK, harekat için haftalar öncesinden çalışmaya başladı. Bu öyle bir tarih olmalıydı ki, hem asker tipiye yakalanıp soğuktan etkilenmesin, hem de dağlardaki kar erimemiş olsun. Çünkü kar, askerin mayına basıp ölme riskini önleyecekti. Ve son olarak görüş açık olmalıydı ki askerler hedefe rahatlıkla ilerleyebilsin. Dolunay ışığı o gece Mehmetçiğin önünü aydınlatan el feneri oldu. Orgeneral Büyükanıt tüm bu çalışmayı şöyle özetledi: "Operasyon hesap-kitap işi. Ayın da, bulutun da, güneşin de dikkate alınması gerekiyordu."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber