Sosyal güvenlik sistemi hoyratça kirletilmiş
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sosyal güvenlik sisteminin taşınamaz hale geldiğinin belirterek, "Vatandaşın cebinden oy çalmak uğruna geçmiş dönemdeki siyasilerin, babasının kesesinden bağış yaparmış gibi işçi ve işverenin cebinden çalmış olduğu sistemle 2 çalışan 1 emekliye bakamaz hale geldi. Geçmiş dönemde bu sistem hovardaca, hoyratça kirletilmiş" dedi.
Zafer Çağlayan, Milli Prodüktivite Merkezi'nin 47. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, yıllık ihracatın 107 milyar dolara ulaştığını, 2013 yılında 200 milyar dolar ihracat, 40 milyar dolar da turizm geliri hedeflendiğini söyledi. Türkiye'nin 17 çeyrektir büyüdüğünü dile getiren Çağlayan, büyümenin özel sektör tarafından gerçekleştiğinin altını çizerek, "Tarlada izi olmayan harmanda sözü olmaz. Özel sektörün, tarlada izi olmuş, büyümede de sözü olmuş" diye konuştu.
-"KİM DİYALOG YOK DİYORSA AĞZI BURNU YAMULUR"-
Başlayan yapısal reformların hiçbir tereddütte yer bırakmadan devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, performansın kamu özel sektör diyalogunun artırılmasından kaynaklandığını dile getirdi. Diyalogun olmadığı eleştirilerine yanıt veren Çağlayan, "Kim diyalog noktasında eksiklik var derse ağzı burnu yamulabilir. Bunun altını çok net çizeyim. Diyalog en iyi çözüm yoludur" dedi.
-"POPÜLİST UYGULAMALAR SİSTEMİ BU HALE GETİRDİ"-
Sosyal güvenlik reformunun yapılmasında herkesin mutabakata vardığını kaydeden Çağlayan, sosyal güvenlikte ne işçinin ne yatırımcının ne de hükümetin kabahati olduğunu ifade etti. Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemini taşıyamaz hale geldiğinin altını çizen Çağlayan, konuşmasına şöyle devam etti: "Geçmiş dönemlerde yapılan popülist uygulamalar sonrasında sistem bu hale geldi. Vatandaşın cebinden oy çalmak uğruna geçmiş dönemdeki siyasilerin, babasının kesesinden bağış yaparmış gibi işçi ve işverenin cebinden çalmış olduğu sistemle 2 çalışan 1 emekliye bakamaz hale geldi. Bu sistemin düzeltilmesi gerekiyor. Geçmiş dönemde bu sistem hovardaca, hoyratça sistem kirletilmiş. Her şeyin istiap haddi vardır. Sistem istiap haddini aşmıştır"
-"ESKİ YÖK'TE İSTİHDAM HARİÇ HER ÇALIŞMA YAPILDI"-
İstihdam paketi ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini dile getiren Çağlayan, Sosyal Güvenlik Reformu'ndan sonra istihdam paketinin gündeme geleceğini söyledi. Çağlayan, istihdam envanteri ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, istihdamda arz ve talebin çakışmadığını söyledi. İş gücü planlamasıyla ilgili YÖK Başkanına mektup yazdığını kaydeden Çağlayan, "İş gücü planlaması yapılıyor. Bunu oda başkanıyken eski YÖK'e de söylemiştim. Ama eski YÖK'te istihdam hariç her çalışma yapıldı" dedi.
-"ÇİN'LE REKABETİN YOLU VERİMLİLİKTEN GEÇİYOR"-
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de verimlilik artışının olumlu bir gelişme olmasına rağmen yeterli olmadığının altını çizerek, "Türkiye ortalamasında her bir çalışan, 1 saatlik çalışma sonucunda milli gelire 10 dolar katkı sağlayabiliyor. Oysa bu oran Avrupa'da 30 dolar, ABD'de 40 dolar seviyesinde bulunuyor" dedi. Küresel rekabette şirketlerin ayakta kalabilmesi için verimliliği ön plana çıkarması gerektiğini ifade eden Hisarcıkıloğlu, verimliliğin artırıldığı sürece var olunacağını söyledi. Çin'le rekabet edebilmenin tek yolunun verimlilik olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Artık 'alın teri' ile birlikte 'akıl terinin' de akıtılması gerektiği bir dönemdeyiz. Alın terini akıl terine dönüştürmenin yolu da verimlilikten geçiyor" diye konuştu.
-"İRADE ÇAĞRILARA KULAK VERMELİYDİ"-
TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türkiye'nin bir dönemeç süreci yaşadığını dile getirerek, "Dünyada yaşanan 5 senelik cennet, cennetsizliğe dönüşüyor. ABD'de başlayan kriz sürpriz değil. Daha ikinci bir dalga var. Dünyada yaşanan gelişmeler borsamıza da yansıyor. Borsadaki durgunluk ve değişiklik bitti mi bitmedi" dedi. 14 Mart'ta Türkiye demokrasi tarihinde uzun zamandır yaşanmayan iki olayın gerçekleştiğini ifade eden Kudatgobilik, Emek Platformu'nun aldığı 2 saatlik iş bırakma eyleminin kendilerine dokunduğunu belirtti. "Bizim kabahatimiz var mı yoktu" diyen Kudatgobilik, duraklamanın fabrikaları vurduğunu, bu kararı hak etmediklerini söyledi. İradenin bu karara kulak vermesi gerektiğini dile getiren Kudatgobilik, eylemin görünen köy olduğunu kaydetti.
-"PARTİ KAPATMAKLA BİR YERE VARILMAZ"-
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, AKP'nin kapatma davasının demokrasi açısından son derece üzücü olduğunu ifade ederek, parti kapatma ve siyasi yasaklarla bir yere varılamayacağını söyledi. Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı yapılan eylemler sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "yeniden değerlendireceğiz" açıklamalarını anımsatan Kumlu, bu yaklaşımın olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.