Anadolu Liselerine Öğretmen Seçimi ve Atamasına İlişkin Yönetmeliğe dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Mart 2008 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA

Yürütmeyi durdurma istemlidir.

DAVACI : EĞİTİM SEN (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası)

Cinnah Cad. Willy Brant Sok. No:13 Çankaya / ANKARA

VEKİLLERİ : Av.Zuhal ÇOLAK, Av.Mahmut Nedim ELDEM ,

Av. Necmiye BAŞEL, Av.Mehmet Rüştü TİRYAKİ . (Aynı adreste)

DAVALI : Milli Eğitim Bakanlığı (Eğitim Personel Genel Müdürlüğü). ANKARA

DAVA KONUSU :

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 03 Mart 2008 günü yayımladığı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liselerine Öğretmen Başvuru ve Atama Kılavuzu 2008-1'in 5. sayfasındaki 4. Atamalarda Öncelik başlıklı bölümün 4.3 numaralı bendi ile buna dayanak olan, 24 kasım 2007 gün ve 26710 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in esas yönetmeliğin 18. maddesinde değişiklik yapan 5. maddesinin (c) ve (ç) bentlerinin ve esas yönetmeliğin 19. maddesinde değişiklik yapan 6. maddesindeki ?Değerlendirme Formu (Ek-3)? ibaresi ve yönetmeliğe bu ibare nedeniyle eklenen Ek-3 Değerlendirme Formunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemidir.

TEBLİĞ TARİHİ :

Dava konusu kılavuz 03/03/2008 günü yayımlandığından davamız süresinde açılmaktadır.

OLAYLAR VE

HUKUKSAL DEĞERLENDİRME :

1. Davalı Milli Eğitim Bakanlığı, Fen Liseleri , Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinde aranacak nitelikler ile bunların seçimi ve atamalarına ilişkin usul ve esasları belirleyen, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik'i 26/10/2006 gün ve 26325 sayılı Resmi Gazetede yayımlamıştı. Bu liselere öğretmen seçimi bu güne değin söz konusu yönetmelik hükümlerine göre ve sınavla yapılıyordu.

2 . Biz bu yönetmeliğin kimi maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile dava açmıştık. Danıştay İkinci Dairesinin 2006/3752 Esas sayılı dosyası ile görülmekte olan davamızda 27/03/2007 günü yönetmeliğin kimi maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. Reddedilen yürütmenin durdurulması isteklerimiz nedeniyle bizim ve yürütmenin durdurulması kararları nedeniyle de davalı idarenin itirazlarımız sonrasında da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2007/551 YD. İtiraz numaralı dosyasında 01.11.2007 günü itirazların kısmen kabul, kısmen de reddine karar verdi. Bu dava halen derdesttir.

3 . Bu arada davalı idare sözü edilen yönetmelikte, yürütmeyi durdurma kararı ile ilgisi olmayan değişiklikler yapan , Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi Ve Atanmalarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de 24 Kasım 2007 gün ve 26710 sayılı Resmi Gazetede yayımlamış. (Ek-1) Ancak üyelerimizin büyük çoğunluğu söz konusu yönetmelik değişikliğinden, buna dayalı olarak Bakanlıkça yayımlanan 03 Mart 2008 gün ve 15288 sayılı yazı (Ek-2) ekinde yayımlanan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liselerine Öğretmen Başvuru ve Atama Kılavuzu 2008-?in (Ek-3) yayımlanması ile haberdar olmuş, önceki yönetmeliğe ve hukuka aykırı olarak bu okullara sınavsız olarak öğretmen atanabileceğini öğrenmişlerdir. Bu durum daha önce sınava girip kazanan ve bundan sonra sınava girerek Anadolu liselerine öğretmen olarak atanmak isteyen üyelerimizin önünü tıkamaktadır. O nedenle bu davayı açıyoruz.

4 . Söz konusu yönetmelik değişikliği ile kılavuzda dava konusu ettiğimiz düzenlemeler eşitlik ve adalet ilkelerine, hukukun genel ilkelerine ve tümü ile hukuka aykırıdır. Yürütülmeleri durdurulmalı ve iptal edilmelidir. Çünkü;

a ) Asıl yönetmeliğin 18. maddesinde değişiklik yapan 5. maddenin ( c ) bendinde; ? (a) ve (b) bentlerine öğretmen ihtiyacı karşılanamayan eğitim kurumları için ?Değerlendirme Formu (Ek-3) üzerinde yapılacak değerlendirme puan üstünlüğüne göre? denilmektedir. Kılavuzun dava konusu ettiğimiz 4.3 maddesi söz konusu yönetmelik değişikliğine dayanmaktadır.

Anadolu lisesi öğretmenliklerine atanmada objektif sınav sonuçları ölçüttür. Bu ölçüt varken getirilen bu düzenlemeler hukuka aykırıdır. Çünkü, öncelikle, (a) ve (b) bentlerine (Kılavuzda 4.1 ve 4.2 maddelerine) göre öğretmen ihtiyacının karşılanamaması ön koşulu gerçekçi değildir. Daha önce yapılan sınavlarla yeterli öğretmen alınamamışsa, ihtiyaç duyulan alanlarda yeni sınav yapmanın önünde hiçbir engel yoktur. Yönetmeliğe göre sınavlar en geç iki yılda bir yapılacaktır. Ama her yıl, yada altı ayda bir sınav yapılmaz diye bir düzenleme de yoktur. Davalı idarenin bu değişiklikten asıl amacı, bu yolla öğretmen eksiğini tamamlamak değil, siyasal yandaş öğretmenleri kayırmak, sınav kazanamayan yandaşları bu yolla Anadolu lisesi öğretmeni yapabilmektir. Değerlendirme Formu Ek-3 olanak verir. Formdaki subjektif değerlendirmelere açık kapı bırakan içerik buna olanak verir. Ki davalı idarenin kadrolaşma, siyasal yandaş kayırma alışkanlığı ve bu yolda hukuk tanımazlığı sayısız idari yargı kararı ile tescillidir. O nedenlerle yönetmelik değişikliği ile getirilen 18/c maddesi ve Değerlendirme Formu Ek-3 ile Kılavuzun 4.3 maddesindeki düzenleme amaç bakımından hukuka aykırıdır, yürütmesi durdurulmalı ve iptal edilmelidir.

b ) Değişiklikle getirilen yönetmeliğin 18/ç maddesinin ise hiçbir hukuki ve mantıksal dayanağı yoktur. Anadolu liseleri öğretmenlikleri önemsendiği için öğretmenleri sınavlarla seçilip, atanırken; öğretmenlikte hiçbir deneyimi olmayan aday öğretmenlerin Anadolu liselerine atanmasına olanak veren düzenlemenin savunulacak yanı yoktur., Bu düzenlemeden sonra, ilk atamada ?genel ortaöğretim alanları için 90, meslek dersleri için 70 ve daha üstünde KPSS'den puan alanlar? deneyimsiz, aday öğretmen oldukları göz ardı edilerek Anadolu Lisesi öğretmenliğine atanırken; -yönetmelik değişikliği hükmü geriye doğru işletilmeyeceğine göre- daha önceki yıllarda bu puanlar ve üstünde puan alıp , halen Anadolu liseleri dışında öğretmen olarak çalışanlara bu hak verilmemektedir. aynı puanı alanlardan deneyimsiz olanlar ödüllendirilirken deneyimli öğretmenler cezalandırılmaktadır. Düzenleme kamu yararı ve hizmet gerekleri ile çatışmaktadır. Öte yandan eşitlik ve adalet ilkelerine de aykırıdır.

Kaldı ki, (a) bendinde ileri sürdüğümüz hukuksuzluk gerekçelerimiz bu bent için de geçerlidir. Yönetmeliğine 5. madde ile eklenen, hukuka açıkça aykırı.18/ç maddesinin de yürütmesi durdurulmalı ve madde iptal edilmelidir.

c ) Dava konusu ettiğimiz düzenlemeler hukuka açıtça aykırıdır. Yürütmesi durdurulmadığında da üyelerimizin telafisi çok zor zararları oluşacaktır. İdari Yargılama Usulü Kanununun öngördüğü koşullar birlikte oluşmuştur. O nedenle dava konusu düzenlemelerin yürütmesinin durdurulmasını da istiyoruz.

DELİLLER :

1. Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.

2. 3 Mart 2008 tarih ve 15288 sayılı Personel Genel Müdürlüğü Genelgesi.

3. Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri ne Öğretmen Başvuru Ve Atama Kılavuzu 2008-1

4. Danıştay İkinci Dairesinin 2006/3752 Esas sayılı dava dosyası.

5. . Her türlü yasal delil.

HUKUKSAL NEDENLER :

Anayasa, İdari Yargılama Usulü Kanunu, Devlet Memurları Kanunu ve ilgili diğer yasal düzenlemeler.

SONUÇ VE İSTEM :

Açıkladığımız ve dairenizin kendiliğinden gözeteceği diğer gerektirici nedenlerle, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 03 Mart 2008 günü yayımladığı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liselerine Öğretmen Başvuru ve Atama Kılavuzu 2008-1'in 5. sayfasındaki 4. Atamalarda Öncelik başlıklı bölümün 4.3 numaralı bendi ile buna dayanak olan, 24 kasım 2007 gün ve 26710 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in esas yönetmeliğin 18. maddesinde değişiklik yapan 5. maddesinin (c) ve (ç) bentlerinin ve esas yönetmeliğin 19. maddesinde değişiklik yapan 6. maddesindeki ?Değerlendirme Formu (Ek-3) ibaresi ve yönetmeliğe bu ibare nedeniyle eklenen Ek-3 Değerlendirme Formunun yürütmesinin durdurulması ve iptaline, yargılama giderleri ile yasal avukatlık ücretinin davalı idareden alınmasına karar verilmesin saygılarımızla dileriz. ...03.2008

DAVACI EĞİTİM SEN VEKİLLERİ

Av. Zuhal ÇOLAK Av. Mahmut Nedim ELDEM

Av. Necmiye BAŞEL Av. Mehmet Rüştü TİRYAKİ

EKLERİ : 1 adet onaylı vekaletname örneği

1 Adet ( iki Örnek)Yönetmelik Değişikliği (Ek-1)

1. Adet (iki örnek) Genelge (Ek-2)

1 adet (iki örnek) Kılavuz (Ek-3)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber