İnternet ucuzlayacak

Haber Giriş : 06 Ekim 2004 10:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, yeni bir fiyat tarifesi hazırladıklarını belirterek, ''Telekomünikasyon Kurumu'nda onay bekliyor. Onaylandığı zaman daha avantajlı hale gelecek'' dedi.

Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, internet kullanımını yaygınlaştırmak için geniş bant veri iletimi sistemi ADSL'in (Asymmetric Digital Subscriber Line) fiyatlarında yeni bir düzenleme yapılacağını açıklandı. Ekinalan, ''ADSL'de talep 1 milyona ulaşana kadar büyük talep olacakmış gibi algılanıyordu. 'Telekom'un altyapısı yok' diye eleştiriliyordu. Şimdi her ilde var. Korkunç bir talep de yok'' dedi. Halen, 450 bin port kapasitenin bulunduğunu ve ADSL abonesinin 250 bin olduğunu kaydeden Ekinalan, günde 2 bin yeni ADSL abonesi yaptıklarını, yılda 1 milyon aboneyi hedeflediklerini bildirdi.

Ankesörlü telefondan internete bağlantı

İnternet kullanımını bir ihtiyaç haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan yeni bir fiyat tarifesi hazırladıklarını belirterek, ''Telekomünikasyon Kurumu'nda onayda bekliyor. Onaylandığı zaman daha avantajlı hale gelecek'' dedi. Ekinalan, ''Cep telefonu nasıl bir ihtiyaç ise geniş bant uygulamalarının tamamı 2-3 yıl içerisinde ihtiyaç haline gelecek. Örneğin cep telefonunuzdan e-mailinize girip bilgilerinizi indirebileceksiniz, mobil uygulamalarla ankesörlü telefonlardan bilgisayarınıza bağlanıp bilgilerinizi alabileceksiniz'' şeklinde konuştu. Kablosuz internet hizmetlerini yaygınlaştırmak için şehir merkezlerine internet bağlantısı yapmaya uygun ankesörlü telefonlar yerleştireceklerini açıklayan Ekinalan, ''7 bin tane yeni ankesörlü telefon kuracağız, bunlardan 2 bin tanesinden internet bağlantısı yapılabilecek'' şeklinde konuştu.

Sabit ücrete devam

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, ''Bu tarifeleri anlamak için kursa gitmek gerekir'' şeklindeki sözlerinin anımsatılması üzerine Ekinalan, ''Karmaşık olduğunu ben de kabul ediyorum ama o kadar da karmaşık değil. Zaten biz hangi tarifenin müşteriye uygun olduğunu bildiriyoruz'' dedi. Ekinalan, sabit ücretten vazgeçmeyeceklerini, sabit ücretin tarifenin bir parçası olduğunu vurguladı. Borçların taksitlendirilmesiyle ilgili yetkileri müdürlüklere gönderdiklerini ve sulh görüşmelerinin devam ettiğini belirten Ekinalan, 30 Kasım'a kadar borçların yeniden yapılandırma çalışmalarının devam edeceğini söyledi.


Ara bağlantı ücretleri memnun etmedi

Serbestleşme ve özel telefon şirketlerinin hizmet vermesinde önemli bir aşama olan referans arabağlantı ücretleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Ekinalan, Telekomünikasyon Kurumu'nun açıkladığı fiyatlardan memnun olmadıklarını söyledi. Açıklanan fiyatların çok düşük olduğunu vurgulayan Ekinalan, ücretlerin düşük olması nedeniyle, serbestleşmenin ardından öngördükleri kaybın daha fazla olacağını bildirdi. Ekinalan, ''Ne yapacağımıza karar vermeye çalışıyoruz. Yargıya gitmek de dahil her seçenek üzerinde duruyoruz ama kesin bir karar vermiş değiliz'' dedi. Lisans alan 40 şirketten sadece 5 tanesi Türk Telekom'la arabağlantı sözleşmesi imzaladığını hatırlatan Ekinalan, bu sözleşmelerin de revize edileceğini açıkladı. Daha önce sözleşme imzaladıkları şirketlerin her an hizmete başlayabileceklerini bildiren Ekinalan, diğer şirketlerle de bu hafta içerisinde ara bağlantı sözleşmesi imzalayabileceklerini kaydetti. ''Kaç tane şirket yoluna devam edebilir?'' şeklindeki bir soruya ise Ekinalan, ''Ben bunu hep söylüyorum: telekomünikasyon sektöründe 'bugün yatırım yaptım yarın para kazanacağım' diye bir anlayış yoktur. Böyle anlayanlar vardı, şimdi olmadığını gördüler. Bu sektör büyük yatırımlar ister ve en az 2-3 yılda geriye dönüşü olabilir. Bence bu şirketlerden yoluna devam edeceklerin sayısı iki elin parmaklarını geçmez'' şeklinde konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber