Yeni Kurulan 43 İlçeye Dair Detaylar

43 yeni ilçe kurulmasına ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak diğer ilçelerin mahallelerine dönüştürülmesi veya katılmalarına dair kanun 22 Mart 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Kanun ile toplam 3182 adet kadro da ihdas edildi. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Mart 2008 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KADRO İHDAS EDİLEN KURUMLAR

İçişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına 688, Maliye Bakanlığının taşra teşkilatlarına 387, Milli Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatlarına 473, Sağlık Bakanlığının taşra teşkilatlarına 774, Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına 43, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 215, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına 129, Diyanet İşleri Başkanlığının taşra teşkilatlarına 215, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının taşra teşkilatlarına da 301 yeni kadro ihdas edildi.

Kadrolardan bazıları kaymakam, müdür, şef gibi unvanları içerirken; bazıları da ilk defa atama yapılabilecek memur kadrolarından oluşmaktadır. Kaymakam, ilçe müdür ve şef gibi kadrolara genel mevzuat hükümlerine göre atama yapılacaktır. Ancak VHKİ, memur, şoför gibi kadrolara yatay geçişle personel alımı yapılabileceği gibi KPSS yoluyla da yani merkezi memur ataması yoluyla da atama yapılabilecektir. Bu konudaki takdir hakkı, kadro ihdas edilen kurumlardadır.

MAHALLE VEYA KÖYE DÖNÜŞEN BELEDİYELERDEKİ PERSONELİN DEVRİ

(4) Bu Kanun uyarınca mahalleye veya köye dönüşen belediyelerin personel devri, 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun ek 2 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarına göre yapılır. Devredilen personelden, 4/4/2007 tarihli ve 5620 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesi kapsamında bulunanlar, devredildikleri belediye veya il özel idarelerinde, 5620 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesine göre istihdam olunurlar. Devir sebebiyle personel giderlerinde meydana gelecek artışlarda, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin sekizinci fıkrasındaki sınırlamalar dikkate alınmaz. Personel devri nedeniyle ilgili il özel idaresinin veya belediyenin norm kadrosunda yapılması gereken ilave ve değişiklikler, ilgili belediye veya il özel idaresinin talebi üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından altı ay içinde sonuçlandırılır. Bu belediyelerin malvarlıkları, hak, alacak ve borçları, mahalle olarak katıldıkları belediyeye veya ilgili il özel idaresine intikal eder. Ancak, köye dönüştürülen belediyelerin taşınmazları ile ihtiyaç duyulan araç ve gereçleri paylaşım, devir ve tasfiye komisyonunca ilgili köy tüzel kişiliğine bırakılır. Mahkemelerde süren davaları ile belediye olarak faaliyet gösterdiği döneme ve yapılan işlemlere ilişkin olarak açılacak davalarda muhatap, katıldığı belediye veya ilgili il özel idaresidir.

TÜZEL KİŞİLİĞİ İLK MAHALLİ İDARE SEÇİMİNE KADAR DEVAM EDECEK BELEDİYELER

(5) Tüzel kişiliği ilk genel mahalli idareler seçimlerine kadar devam edecek belediyelerin her türlü yeni personel istihdamı, yapacakları toplu iş sözleşmesi, taşınır ve taşınmazları, iş makineleri ve diğer taşıtların satışı ile borçlanması katıldığı belediyenin, ilk kademe belediyelerinin ya da mahalle veya mahalle kısımlarının birleştirilmesi suretiyle yeni bir isim altında kurulan ilçelerdeki belediyeler büyükşehir belediyesinin, köye dönüşen yerlerde il özel idaresinin onayına tabidir. Bu belediyeler, mevcut personelini, taşınır ve taşınmazlarını, iş makineleri ve diğer taşıtları ile kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarını katılacakları belediyeye, büyükşehir belediyesine veya ilgili il özel idaresine, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde bildirir. Bu belediyeler yeni nazım ve uygulama imar planı yapamazlar; mevcut planlarda yapılması gereken zorunlu değişiklik ve yapı ruhsatı hariç her türlü imar uygulaması büyükşehir belediyesi sınırlarında büyükşehir belediyesinin, diğer yerlerde il özel idaresinin onayı ile yapılır.

TÜZEL KİŞİLİĞİ KALDIRILAN BELEDİYELER

(6) Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerden il özel idaresine veya belediyelere devredilmesi gereken personel, ihtiyaç duyulması halinde kazanılmış hak aylık dereceleri dikkate alınmak kaydıyla diğer belediyelere veya vali tarafından merkezi idare kuruluşlarının taşra teşkilatının boş kadrolarına atanabilir. Bu personelin atandıkları yeni kadroların aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları toplamının net tutarı, eski kadrosunda en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları toplamı net tutarından az olması halinde, aradaki fark atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece hiçbir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.

Yeni kurulan, kaldırılan ve birleştirilen belediyelerin tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber