4060'a T.C. kimlik numarasını gönder, hakkında dava var mı yokmu öğren...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2008 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkeme kararları ve dosya bilgileri artık SMS'le vatandaşın cebine gelecek. 4060'a T.C. kimlik numarasını gönderenler haklarında dava olup olmadığını, varsa dosya bilgilerini ve mahkeme kararlarını öğrenebilecek. Mesajlar 7 SMS (14 kontör) ile ücretlendirilecek. Bilgiler sadece kişinin kendi üzerine olan cep telefonu numarasına gönderilecek.

Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) SMS Bilgilendirme hizmeti, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı toplantıyla tanıtıldı. Şahin, "Vatandaş adliyeye gitmeden dava bilgilerini aracısız öğrenebilecek. Aynı zamanda yargının iş yükü hafifleyecek. 1 Nisan'da hizmet vermeye başlayacak ama amacımız 1 Nisan şakası yapmak değil. Projenin elektronik imzayla sabitlenecek" dedi.


Adalet Bakanlığı ile Turkcell ve Avea'nın ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmayla yargı sürecine ilişkin tüm bilgilere cep telefonuyla ulaşılabilecek. Mahkeme kararlarının SMS yoluyla cep telefonuna geleceği uygulama, 1 Nisan'da başlıyor.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ?Bu yolla avukatlar ve vatandaşlar, dava açılması, icra takibi başlatılması, duruşma tarihi gibi bilgileri adliyeye gitmeden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla öğrenebileceklerdir. İşte bu sistemde vatandaşını bilgilendiren devlet olgusu ortaya çıkmaktadır. Bu elektronik devletten mobil devlete geçiştir? dedi.

1 Nisan'da uygulanmaya başlayacak sistemde, Turkcell ve Avea abonesi olanlar, önce mesaj metin bölümüne Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaralarını girecek. Daha sonra istedikleri bilginin kısaltmasını yazıp, 4060 No'lu numaraya gönderecek.

Adalet Bakanlığı bünyesindeki bilgi ağına ulaşan istek kısa süre sonra yanıtlanacak.

SMS bilgi sistemindeki ilk bilgilendirme ücretsiz olacak, ancak daha sonra 7 SMS veya 14 kontör karşılığı ücretlendirilecek.

DÜNYADA BİR İLK

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, sistemin ?dünyada bir ilk? olduğunu söyledi.

Civil, ?Bu teknoloji olmasaydı, insanlar adalet saraylarına gidip sıralarda bekleyip bu bilgileri almak zorunda olacaklardı. Halbuki nerede olursanız olun, artık bilgi size gelecek? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber