Sağlık-Sen'den sonra SES de yemek yardımına dava açtı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mart 2008 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Av. Öztürk Türkdoğan

Necatibey Caddesi No. 82/13

Kızılay, ANKARA

Tel: 312 232 61 22

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

(Yürütmeyi Durdurma İstemlidir)

DAVACI : Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)

VEKİLİ : Av. Öztürk Türkdoğan

DAVALI : Maliye Bakanlığı, ANKARA

D. KONUSU : Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 11.03.2008 tarih ve 2736 sayılı genel yazısının iptali ve çok acele yürütülmesinin durdurulması istemidir.

ÖĞRENME TARİHİ : 15.03.2008

AÇIKLAMALAR :

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 11.03.2008 tarih ve 2736 sayılı genel yazısı ile tüm Bakanlık, Valilik ve Rektörlüklere talimat verilerek, devlet memurları yiyecek yardım yönetmeliği kapsamında bulunan personelin yataklı tedavi kurumlarında hastalar için kurulmuş bulunan yemek servislerinden, yemek maliyetinin yarısından az olmamak kaydıyla 10.01.2008 tarihli ve 26752 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 1 sıra nolu 2008 merkezi yönetim bütçe uygulama tebliğinde yer alan esaslar çerçevesinde bedel ödemeleri kaydıyla yararlandırılmaları mümkün bulunduğu belirtilerek, yataklı tedavi kurumlarında çalışan personelden yemek ücreti alınması istenmiştir (EK 1). Bu genel yazı ile bugüne değin özellikle Sağlık Bakanlığı'na bağlı yataklı tedavi kurumlarında olmak üzere tüm yataklı tedavi kurumlarında personelden yemek ücreti alınmadığı halde alınmaya başlanmıştır. Mevzuat değişikliği yapılmadan Maliye Bakanlığı'nın kendine göre yorumlayarak var olan hakları görmemezlikten gelerek almış olduğu bu karar açıkça hukuka aykırı olduğundan iş bu davayı açmak gerekmiştir.

İPTAL SEBEPLERİ :

657 sayılı kanunun 212. maddesinde devlet memurlarının yiyecek yardımının hangi hallerde ve ne şekilde faydalanacakları ile bu yardımın uygulanmasına ilişkin esasların bir yönetmelikle tespit edileceği belirtilmiştir.

19.11.1986 tarihli ve 86/12220 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardım Yönetmeliği Devlet memurlarına ve özelliklede hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile birlikte çalışan işyerlerindeki memurlara ne şekilde yemek verileceğini düzenlemiştir. Yönetmeliğin 6. maddesinde, diğer maddelerinden farklı olarak hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile birlikte çalışan işyerlerindeki memurlar, birim büyüklüğü ve personel sayısına bakılmaksızın hasta, öğrenci ve işçiler için mevcut yemek servisinden faydalanacakları belirtilmiştir. Benzer bir hüküm Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 89. maddesinde de yer almaktadır. Bu hükümlere dayanılarak bugüne kadar yataklı tedavi kurumlarında görev yapan memurlardan herhangi bir ad adı altında yemek ücreti alınmamıştır. Yıllar önce Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan memurlardan yemek ücreti alınması üzerine açılan davada Danıştay 5. Dairesinin 2000/3556 E, 2004/516 K sayılı ve 17.02.2004 sayılı kararı ile yerel mahkeme kararı bozularak, yataklı tedavi kurumlarında çalışan devlet memurlarından yemek ücreti alınamayacağına karar verilmiştir (EK 2).

Dava konusu genel yazı ile yataklı tedavi kurumlarında görev yapan devlet memurlarının kazanılmış hakları görmezden gelinmiştir.

Kazanılmış haklarla ilgili olarak Anayasa Mahkemesinin 1987/21 E, 1988/25 K.sayılı ve 28.06.1998 tarihli kararında, kazanılmış haklara saygının hukuk devletinin gerekleri arasında yer aldığı belirtilmiş ve kazanılmış haklara saygı gösterilmemesinin Anayasanın 2.maddesinde düzenlenen hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu ifade edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin 1998/10 E, 1998/18 K, sayılı ve 20.05.1998 tarihli kararında Anayasanın 2.maddesinde belirtilen niteliklere sahip bir hukuk devletinde, mevcut kanunlara göre kazanılmış hakların sonradan çıkacak kanunlarla tanınmasının zorunlu olduğu ifade edilmiştir. Kaldı ki herhangi bir mevzuat değişikliği olmadığı halde bir genel yazı ile genel mahiyetteki yönetmeliğe aykırı düzenleme yapılması açıkça hukuka aykırıdır.

Dava konusu genel yazı sebep ve amaç yönünden hukuka aykırı olduğundan, iptali gerekmektedir.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA SEBEPLERİ: 2577 sayılı kanunun 27. maddesindeki koşullar oluştuğundan, davalı idarenin savunması alınmadan yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi, savunma alındıktan sonra da yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi gerekmektedir.

HUKUKSAL SEBEPLER : Danıştay Kanunu, İYUK, 657 sayılı kanun, Devlet Memurları Yiyecek Yardım Yönetmeliği, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ve diğer yasal mevzuat.

DELİLLER: Ekteki belgeler ve diğer yasal deliller.

İSTEM SONUCU: Dava konusu genel yazının davalı idarenin savunması alınmadan yürütülmesinin durdurulmasına, savunma alındıktan sonra da yürütülmesinin durdurularak iptal edilmesine, yargılama harç ve giderleri ile avukatlık vekalet ücretinin davalı idare üzerine bırakılmasına karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim. 20.03.2008

Av. Öztürk TÜRKDOĞAN

EK : Onanmış Vekaletname

2

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber